`Geef maar eerlijk toe, jullie haten ons'

President Hosni Mubarak doet het uitstekend, vindt de 20-jarige Nawal, een goedlachs meisje met een hoofddoek. Ze studeert Spaans aan de Universiteit van Kairo en woont bij het Ramses Plein, een wijk voor de lagere middenklasse. ,,Gisteren heb ik mee gedemonstreerd tegen de oorlog in Irak. We waren met z'n honderden. Natuurlijk heeft het geen zin, Amerika doet toch wat het wil. Maar ik wil mijn mening geven. Ik heb niks gemerkt van spanningen op de campus tussen de fundamentalistische studenten en de linkse studenten. Wij zijn allen verenigd in onze boosheid.''

,,Zeg nou zelf, het is toch godgeklaagd. Noord-Korea roept tegen iedereen die het horen wil: wij hebben kernwapens. Maar wie wordt door Amerika aangepakt? Irak. Terwijl Saddam Hussein helemaal geen massavernietigingswapens heeft. Die inspecteurs mochten overal kijken en konden niks vinden. In Noord-Korea mochten ze niet eens binnen. Hier steekt iets anders achter.''

,,De Nederlanders zijn voor een aanval hè? Vertel me nou eens: waarom haten jullie de Arabieren? Geef maar eerlijk toe, jullie haten ons. Daarom is Ahmed Hossam, Mido, er ook uitgegooid bij Ajax. Omdat jullie er niet tegen kunnen dat een Arabier beter voetbalt dan jullie zelf.''

,,Wij demonstreren alleen op de universiteit want anders kunnen relschoppers misbruik maken van onze woede. Dan gaan ze auto's beschadigen of ruitjes ingooien. Daar maken de vijanden van Egypte dan weer misbruik van. Ik vind het een goede zaak dat al die pantserwagens van het leger buiten de campus staan. Maar ze zullen nooit geweld gebruiken tegen ons. Hooguit met de wapenstok.''

,,Dat snap jij niet want jij bent een westerling. Wij oosterlingen zijn gepassioneerd. Als wij denken aan al die onschuldige kinderen in Irak dan worden we ontzettend boos en verliezen we onze zelfbeheersing. Dan weten we niet meer wat we doen, vooral de jongens. Dat zijn echte mannen, niet van die kille types zoals in Europa. Daarom staat de Egyptische politie daar, voor ons eigen bestwil. Om ervoor te zorgen dat er geen dingen gebeuren die afleiden van de hoofdzaak, namelijk dat deze oorlog onrechtvaardig is. Wat zeg je, dat in Alexandrië vorige week demonstrerende studenten zijn doodgeschoten door de oproeppolitie? Uitgesloten. Misschien brak er paniek uit en zijn er mensen vertrapt. Maar een Egyptenaar zou nooit een andere Egyptenaar doden.''

,,Onderdrukking? Wat een onzin, de regering is helemaal niet bang dat de demonstranten zich tegen Hosni Mubarak keren. Waarom zou ze? Inderdaad heeft Egypte de Amerikaanse oorlogsschepen door het Suezkanaal laten varen. Maar Egypte is een ontwikkelingsland, wij kunnen niks uitrichten tegen Amerika. Wat zou Nederland doen als Bush nu besloot België te bombarderen? Dan kunnen jullie toch ook alleen maar toekijken.''

,,Vroeger had je hier op de campus een restaurant van Kentucky Fried Chicken en van Pizza Hut. Maar die zijn allebei gesloten omdat niemand er meer wil eten. Ikzelf ben al meer dan twee jaar niet meer bij McDonald's geweest. Omdat Amerika Sharon steunt.''

,, We hebben hier een paar Spaanse docenten. Die zijn ook tegen de oorlog. We hebben vandaag een artikel uit Al-Pais vertaald waaruit blijkt dat ook het Spaanse volk tegen Bush is. Iedereen is tegen Bush. Ik wil later gaan werken als vertaalster op de Spaanse ambassade. Zodat ze onze kranten kunnen lezen en ze erachter komen hoe de dingen echt zitten in de Arabische wereld.''

    • Joris Luyendijk