Pozzato winnaar van Tirreno-Adriatico

De Italiaanse wielrenner Filippo Pozzato heeft gisteren de Italiaanse etappewedstrijd Tirreno-Adriatico gewonnen. De slotrit in San Benedetto del Tronto liep uit op een koningssprint. De Italiaan Mario Cipollini bleek op de Viale Buozzi van de Adriatische badplaats iets te zeker van zijn zaak. De wereldkampioen, al twee keer ritwinnaar in deze Tirreno-Adriatico, ging recht zitten toen links van hem Oscar Freire opdook.

,,Foutje van Cipo'', zei de Spanjaard Freire naderhand lachend. Meteen geldt Freire in Italië als uitdager nummer één voor Mario Cipollini in de openingsklassieker Milaan-Sanremo, zaterdag de eerste wedstrijd om de wereldbeker. Voor zijn gevoel reed Freire de afgelopen week zijn beste Tirreno-Adriatico ooit. Voor de bevestiging moest hij wachten tot de laatste dag. De Spaanse aanwinst van de Rabobankploeg versloeg Cipollini alsof het niets was.

In de zevende en laatste etappe beslisten onderweg te verdienen bonificatieseconden over de eindzege. Een rittenkoers als de Tirreno onwaardig, oordeelde het merendeel van het peloton. Zelfs eindwinnaar Filippo Pozzato plaatste zijn vraagtekens bij het wedstrijdverloop. Zijn landgenoot Danilo Di Luca, gisteren de onttroonde leider, had een dag eerder al verklaard dat een meerdaagse van dit niveau een tijdrit moet hebben én een serieuze aankomst bergop. De organisatie had de pech dat de zwaarste rit, zondag naar Ortezzano, door een sneeuwstorm moest worden afgelast.

Eindwinnaar Pozzato rekende zich niet meteen tot de kanshebbers in Milaan-Sanremo. ,,Ik rijd zaterdag in dienst van kopman Petacchi'', sprak de jongeling van de ploeg Fassa Bortolo. De 21-jarige Pozzato werd door manager Ferretti weggeplukt bij de opleidingsploeg van Mapei en wordt gezien als de grootste belofte van het Italiaanse wielrennen.

Met zijn ritzege van vrijdag en de winst in het eindklassement heeft Pozzato in het prille seizoen al vier zeges op Italiaanse bodem op zak. Ook in de Omloop Het Volk liet hij zich al voorin zien. ,,Ik ga nu niet te veel dromen. Ooit hoop ik sterk genoeg te zijn om Milaan-Sanremo of het WK te winnen. Ik denk dat die koersen me liggen.''