Diller weg als topman Vivendi Universal

Barry Diller is gisteren teruggetreden als topman van Vivendi Universal Entertainment, de Amerikaanse poot van het Franse mediaconcern Vivendi. Diller wil zo de schijn van belangenverstrengeling wegnemen. Zijn eigen mediabedrijf, USA Interactive (USAi), heeft mogelijk belangstelling voor sommige activiteiten die door Vivendi in de etalage zijn gezet.

Volgens de 61-jarige Diller waren beleggers ,,bezorgd en verward'' over zijn dubbele rol als topman van USAi en Vivendi Universal, eigenaar van filmstudio's, pretparken en tv-belangen. De Financial Times heeft uit bronnen vernomen dat Diller onder meer aast op USA Networks, een bedrijf dat hij vorig jaar zelf nog heeft verkocht aan Vivendi.

Diller, die in totaal 12,4 miljard euro verdiende met de verkoop van bedrijven aan Vivendi, wil hier geen commentaar op geven. Hij is in ieder geval niet geïnteresseerd in de filmstudio's of de tv-belangen, zoals door sommige analisten is gesuggereerd. ,,We hebben op dit vlak geen ambities en dat is echt de waarheid'', aldus Diller gisteren.

USAi heeft een belang van 5,4 procent in Vivendi Universal en een pakket preferente aandelen. Diller zelf heeft 1,5 procent van het bedrijf in handen.

Diller maakte gisteren ook bekend dat USAi, een bedrijf dat zich richt op internethandel (e-commerce), de volledige controle verwerft over reiswebsite Expedia, waarvan ook een Nederlandstalige versie bestaat. De waarde van de transactie, die plaatsvindt middels een aandelenruil, wordt geschat op 3,3 miljard dollar. De beurskoers van USAi daalde gisteren met 6 procent en sloot op 24,85 dollar per aandeel.

USAi is ook eigenaar van Home Shopping Network, Ticketmaster en Match.com.

Vivendi kampt met een schuldenlast van 13,5 miljard euro en heeft naast de filmstudio en de pretparken ook de muziekuitgever Universal in de etalage gezet. De schuld ontstond onder de vorige topman van Vivendi, Jean-Marie Messier, die een aggresieve expansiestrategie volgde. Volgens Diller was het nooit de bedoeling dat hij permanent topman van Vivendi Universal zou blijven, maar moest hij het afstoten van de Amerikaanse belangen overzien. Diller trad in mei vorig jaar aan.

Jean-René Fourtou, de bestuursvoorzitter van Vivendi, verklaarde gisteren dat hij de taken van Diller voorlopig zal overnemen.