Shell evacueert werknemers

Energieconcern Koninklijke/Shell Groep heeft 260 medewerkers geëvacueerd van Iraanse olie-installaties in de Perzische Golf. Het Nederlands-Britse concern had al aangekondigd dat het personeel zou evacueren in de regio als de spanningen zouden toenemen. Shell, dat niet actief is in Irak of Koeweit, heeft 7.000 werknemers in de regio.

Op de internationale aandelenbeurzen was de opluchting over het wegvallen van de onzekerheid over een oorlog tegen Irak vanmorgen nog steeds merkbaar. De koersen daalden aanvankelijk, maar rond het middaguur noteerde de AEX-index een stijging van 2 procent, tot 269,67 punten. De olieprijs steeg weer.

De verwachting dat de aanval op Irak nog deze week zal beginnen, had de koersen eerder deze week opgestuwd en de olieprijs flink doen dalen.

De AEX-index stond vanmorgen aanvankelijk op een verlies van bijna 1 procent. De voornaamste dalers waren, net als de afgelopen weken, financiële fondsen als ING en Aegon en supermarktconcern Ahold. Het Damrak volgde de internationale trend. Belangrijke Europese beursen als die in Frankfurt, Parijs en Londen noteerden eerst lager, daarna stegen ze weer.

De zekerheid over een snel begin van de oorlog zorgde de afgelopen dagen ook voor een forse daling van de olieprijs. Dat deze omlaag zou gaan was wel verwacht, hoewel de timing als een verrassing kwam. ,,Ik had verwacht dat de prijs zou dalen als de eerste bommen zouden vallen, net als tijdens de eerste Golfoorlog. Maar vrijwel de gehele oorlogspremie van 5 tot 8 dollar is al uit de prijs verdwenen'', aldus oliehandelaar Gijs van Dam van Schröder Salomon Smith Barney. De olieprijs daalde zo sterk, omdat de markt erop gokt dat de oorlog snel zal zijn afgelopen zonder dat de toevoer uit de olierijke Golf in gevaar komt. Ook gaat men ervan uit dat de Amerikanen kunnen voorkomen dat Saddam de olievelden in Irak in brand steekt.

Vanmorgen steeg de prijs van een vat Brent Noordzee-olie echter weer met 17 dollarcent naar 27,45 dollar en de Amerikaanse WTI-olie stond op 32,15 dollar, een stijging van 48 dollarcent. De olieprijs zal de komende tijd zeer volatiel blijven, aldus Van Dam.