Poetin stelt relatie met Bush veilig

De Russische president Poetin heeft gisteren na een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Bush laten weten het ultimatum aan Saddam Hussein te ,,betreuren''. Wel maakte hij duidelijk dat hij de goede relatie met Bush voor Irak niet op het spel zet.

Minister van Buitenlandse Zaken Ivanov drukte zich scherper uit tijdens een kort optreden op de Moskouse diplomatenschool. Internationale samenwerking is de enige manier om de uitdagingen van de nieuwe eeuw het hoofd te bieden, aldus Ivanov. ,,Helaas wordt vandaag die eenheid bedreigd'', aldus Ivanov. ,,De VS zijn uiteraard, nu ze voor geweld kiezen, verantwoordelijk voor de consequenties van hun acties.''

Ivanov maakte geen gewag van tegenmaatregelen. Dat deed de Doema, het parlement, dat de stemming over een belangrijk ontwapeningsakkoord met Washington voor onbepaalde tijd uitstelde. Vrijdag had de Doema moeten debatteren over de ratificatie van het Verdrag van Moskou, dat voorziet in de reductie van het aantal strategische kernwapens van rond zesduizend op dit moment tot 1700 tot 2200. De Amerikaanse Senaat ratificeerde het unaniem op 6 maart. Dat werd gezien als onderdeel van de diplomatieke pogingen om Rusland tot steun aan de harde lijn tegen Irak te bewegen. Overigens heeft Rusland, waarvan het kernarsenaal snel veroudert, veel meer belang bij het verdrag dan de VS.