`Ik ga toch maar eens adverteren'

Bert van Leeuwen zette vorig jaar een klussenbedrijf op. Een schutting plaatsen, een lamp ophangen, Van Leeuwen kan veel. De zaken gaan goed, al komen er wel minder orders binnen. ,,De klant let meer op geld.''

Dertien jaar was Bert van Leeuwen nog maar, toen hij al eigen baas was. Weliswaar werkte hij in de fruithandel van zijn vader, maar toch was hij de hele dag alleen op pad als venter. ,,Ik stond te venten in Utrecht en in Zeist, met kisten fruit, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat'', vertelt hij.

Toch zou het nog bijna veertig jaar duren voor Bert van Leeuwen echt zelfstandig ondernemer werd.

Sinds vorig jaar juni rijdt Van Leeuwen (52) rond in een gele bus met daarop in zwarte letters `Klussenbedrijf Van Leeuwen'. Hij doet klussen en klusjes, van het bijhouden van tuinen en het plaatsen van afscheidingswandjes tot het installeren van keukens en het bouwen van badkamers – voor bedrijven en iets minder voor particulieren. ,,Ik doe het werk van een huismeester in een bedrijvengebouw of van een conciërge op school'', licht van Leeuwen toe.

Jaren heeft Van Leeuwen gewerkt voor een bedrijf dat cadeau-artikelen ontwerpt en exporteert naar vierendertig landen. Eerst als magazijnbediende, maar al heel gauw als vertegenwoordiger, die per auto de cadeauwinkels afgaat om de geschenkartikelen te slijten. ,,Alleen de files werden steeds langer en steeds vaker zat ik vast in de auto. Dan kon ik niet productief zijn en dat vrat aan me. Ik wilde wat anders. Toen ben ik naar mijn baas gegaan en heb gezegd: ik wil voor mezelf beginnen.'' Zo draagt Van Leeuwen nu een overall, terwijl hij vroeger in een pak rondliep: ,,Ik ben al enkele kilo's afgevallen door de lichaamsbeweging.''

Wil van Gelder was zijn baas en is nu een belangrijke opdrachtgever. ,,Bert is iemand die erg op zijn vrijheid is gesteld. Zo alleen onderweg en met een heel lieve baas hield hij het wel uit in loondienst, maar je voelde dat-ie graag zelfstandig opereerde. Toen hij na jaren loyaal hier te hebben gewerkt voor zichzelf wilde beginnen, heb ik gezegd: we willen je wel helpen. Met een ondernemingsplan, met financiering, met meedenken'', zegt Van Gelder op zijn kantoor in Nieuwegein, waar Van Leeuwen bezig is met een flinke opknapbeurt.

De vraag was alleen: wat voor bedrijf? Van Leeuwen droomde van een eigen cadeauwinkel, maar dat raadde zijn baas hem af. ,,Het vergt een enorme investering en het is niet makkelijk om met zo'n winkel het hoofd boven water te houden. Als je een jong echtpaar bent, dat er vol energie tegenaan gaat, lukt het wel. Maar Bert is geen twintig meer en zijn vrouw ook niet'', licht van Gelder toe.

Van Leeuwen liet zich overtuigen. ,,Toen we samen op reis waren in Hongkong zei Wil: waarom begin je geen klussenbedrijf? Veel bedrijven hebben klussen waar ze niet aan toekomen. Ik dacht: dat is het.''

Want klussen doet Van Leeuwen al jaren in het pand van het cadeaubedrijf, waar ook andere ondernemingen zijn gevestigd. ,,Lampen ophangen, schilderen, loodgieterswerk, een wandje spachtelputzen – al die dingen waar ook de onderhuurders in alle drukte niet aan toekomen'', zegt Van Leeuwen. Die klussen deed hij op maandag, want dan zijn de meeste winkels 's ochtends toch gesloten.

In de loop van de jaren had de klusjesman al heel wat gereedschap gekocht. Dat heeft Van Leeuwen gratis meegekregen van zijn oude baas, die bovendien voor zo'n 10.000 euro aan nieuw gereedschap heeft gefinancierd. Van Leeuwen zelf had enkele tienduizenden euro's zelf gespaard en samen met de ingeruilde personenauto was dat bedrag genoeg voor een nieuwe bestelbus. Hij heeft dus weinig kosten gemaakt en zegt ook niet veel inkomsten nodig te hebben: ,,Mijn huis is afbetaald.''

Die inkomsten zijn al grotendeels gegarandeerd, doordat Van Leeuwen met zijn vroegere baas een contract heeft voor drie werkdagen per week: ,,En die kan ik flexibel invullen. Soms werk ik hier twee weken niet als ik elders een badkamer bouw, dan weer werk ik hier een week achter elkaar door.''

Van Leeuwen merkt dat de economie terugloopt. Hij begint zich een beetje zorgen te maken over de orderportefeuille. ,,Ik heb nu nog voor een maand werk, dus ik moet gauw wat nieuwe klussen vinden.'' Hij ziet dat er beter op geld wordt gelet. Zo verbouwde hij voor een grote uitgever, die de bezorging van enkele kranten heeft samengevoegd, een distributiepost. Er kunnen meer verbouwingen volgen, als er budget is – maar dat is er even niet.

Is dit eigenlijk wel de goede tijd om een bedrijf te beginnen? ,,De economie vertoont altijd ups and downs'', zegt Van Leeuwen. ,,Het is nu wat moeilijker om klanten te vinden, maar het zal wel lukken. Ik heb nog nauwelijks geadverteerd, maar dat ga ik nu wel doen.''

Dit is het tweede deel in een serie over starters op de arbeidsmarkt. Het eerste deel verscheen op 8 maart.

    • Karel Berkhout