Bonussen `zelfverrijking'

CNV-voorzitter Doekle Terpstra roept de voorman van de werkgevers, VNO-NCW-voorzitter Jacques Schraven, op afstand te nemen van de bonussen, de gouden handdrukken en andere ,,extravangante beloningsvormen'' aan topmensen uit het bedrijfsleven.

Terpstra windt zich op over ,,de gouden handdrukken bij de falende leiding van Getronics, bonussen voor NS-bestuurders, die de treinen nog steeds niet op tijd laten rijden, tekengeld voor een TPG-bestuurder, omdat hij daar een baan aanneemt.'' Ook de verliesgevende fabrikant van chipmachines ASML heeft haar optieregelingen verlengd, wat het bedrijf 141 miljoen euro kost.

Volgens Terpstra houden de werkgevers zich niet aan het sociaal-akkoord van vorig jaar waarin is afgesproken om tot loonmatiging te komen, ook voor de top. Hij spreekt van ,,zelfverrijking''. ,,Hoe moet een vakbondsbestuurder uitleggen dat gedwongen ontslagen zijn te begrijpen?''.

Volgens een VNO-NCW-woordvoerder houden de werkgevers zich wel aan de afspraken. ,,De voorbeelden van Terpstra zijn incidenten, rijp en groen door elkaar.''

opties: pagina 13