Bayer in heel mager `jaar van overgang'

Het Duitse chemiebedrijf Bayer heeft ,,een jaar van overgang'' achter de rug. Dit zei Bayers bestuursvoorzitter Werner Wenning vanochtend tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2002.

In 2001 moest het Duitse bedrijf de succesvolle cholesterolverlager Baycol van de markt halen. Dat kostte Bayer honderden miljoenen euro's in omzet. Bovendien werd de agrarische tak (bestrijdingsmiddelen en gewaszaden) van het Franse Aventis gekocht, voor ruim 7 miljard euro. Daardoor steeg de schuld van het Duitse chemieconcern naar 15 miljard euro.

Inmiddels is de schuld van het concern weer teruggebracht tot 9 miljard euro. De omzet van Bayer over het afgelopen jaar bedroeg 29 miljard euro, een procent minder dan het jaar daarvoor.

Om geld in kas te krijgen verkocht het chemieconcern het afgelopen jaar een vastgoeddochter voor 528 miljoen euro. Ook het belang in fotografiebedrijf Agfa-Gevaert, 714 miljoen euro, werd van de hand gedaan. Daarnaast verkocht Bayer nog zijn dochter Haarmann & Reimer, producent van geur- en smaakstoffen, voor 1,7 miljard.

Wenning, sinds vorig jaar april topman bij Bayer, is meteen na zijn aantreden een ingrijpende reorganisatie begonnen, waarbij in vier jaar tijd 15.000 banen verdwijnen, twaalf procent van het totale aantal.

Het bedrijfsresultaat voor bijzondere baten daalde met bijna vijftig procent naar 989 miljoen euro. De daling was met name te wijten aan de eenmalige kosten voor de integratie van het Aventis-onderdeel, 473 miljoen euro. Voor dit jaar zei Wenning weer een stijging van het bedrijfsresultaat te verwachten.

De winst van het chemiebedrijf uit Leverkusen bedroeg 1,1 miljard euro, tien procent meer dan in het jaar daarvoor. Beleggers reageerden vanmorgen teleurgesteld op de jaarcijfers van Bayer. Het aandeel, genoteerd aan de beurs in Frankfurt, verloor 0,42 euro, een koersval van 4,27 procent.