Een spannend saai leven

Zij kijkt op van haar boek, hij van zijn koffie en als hij na het laatste slokje nog een keer opkijkt, is ze weg. Als deze gebeurtenis een film was, zou je kunnen hopen dat hij haar toch weer tegenkomt. Les femmes... ou les enfants d'abord is een film, maar toch gebeurt het niet. De film gaat over de hij in deze flirt.

Er gebeurt wel meer niet in deze Franse film, die zich bezig houdt met het leven van Tom, zijn vrouw, zijn zonen en hun buren in een dorp in Bretagne. Regisseur is Manuel Poirier, die eerder met Western bewees aan kleine gebeurtenissen genoeg te hebben. In Les femmes vermoeden we door de flirt en tal van andere kleinigheden - een blik op een billboard voor lingerie als hij voor een stoplicht staat te wachten - dat Tom zich in zijn leven verveelt. Het scheelt dat hij gespeeld wordt door de Spaanse acteur Sergi López, die deze verveling wel boeiend kan maken. Spanning wordt ook gewekt door de verwachting van de kijker, die denkt dat er zo direct toch eens echts iets moet gaan gebeuren dat een eind maakt aan het gekabbel. Maar het zoontje dat weggelopen leek, zit gewoon boven op zijn kamer.

Poirier bedacht een onorthodoxe oplossing om Tom weer met zijn leven te verzoenen. Hij neemt geen andere vrouw, hij gaat niet weg, hij krijgt er iets bij. Het knappe, het venijnige van de gevonden oplossing is dat Toms leven er niet echt door verandert. Je ziet het er in ieder geval nauwelijks aan af. Poirier heeft niet echt geprobeerd het innerlijk leven van zijn personages te veruiterlijken. Dat geeft deze film iets afstandelijks, iets hoffelijks en iets triests. Dichterbij kunnen we eigenlijk niet komen.

Les femmes... ou les enfants d'abord. Regie: Manuel Poirier. Met: Sergi Lopez, Marilyne Canto. In: Movies Amsterdam; Cinerama Rotterdam; Cinecitty Vlissingen.