Aannemer Boijmans weggestuurd

De gemeente Rotterdam heeft de hoofdaannemer van de verbouwing van Museum Boijmans van Beuningen ontslagen. De gemeente heeft de regie over de verbouwing overgenomen.

Op donderdag 6 maart werd hoofdaannemer Hulshof BV uit Houten door de gemeente verzocht om zich uit het Boijmans-project terug te trekken. Volgens een gemeentewoordvoerster ,,kon Hulshof niet verzekeren dat de werkzaamheden klaar zouden zijn voor de opening op 10 mei''.

Directeur A.C. Nomen van Hulshof bestrijdt dit: ,,We zouden op vrijdag 7 maart opleveren. De verbouwing is voltooid, op wat kleine werkzaamheden en het plaatsen van een decoratieve glasgevel aan de voorkant na.'' Het ontslag kwam volgens hem ,,als donderslag bij heldere hemel''.

Wel bestaat er volgens Nomen ,,al drie jaar onmin'' met de gemeente over de kosten van de verbouwing, die in het najaar van 1999 begon en oorspronkelijk tot eind 2001 zou duren. Er waren vanaf het begin complicaties. Eerst raakte het museum in een langdurige rechtszaak verwikkeld met de huurster van de naburige villa, die ze uiteindelijk verloor. De bouwers stuitten vervolgens op kademuren en funderingen van pompgemalen in de grond. Volgens Nomen rapporteerde hij wekelijks aan de gemeente over de voortgang en de stijgende kosten. ,,Het bestek dat de gemeente voor de verbouwing gemaakt had, was een drama. We hebben het op 300 punten moeten aanpassen. Er was niet alleen veel meer werk, maar ook werk van een heel andere aard dan voorzien.'' Het voorschot van ruim een miljoen gulden dat de gemeente hem eind 2001 betaalde ,,dekte de lading niet'', aldus Nomen. ,,Bovendien moest ik dat bedrag later weer inleveren, alsof het tijdelijke kosten betrof.'' Volgens Nomen is de gemeente hem nu ruim één miljoen euro schuldig, een bedrag dat hij middels een schadeclaim terug wil krijgen. De gemeente ,,bestrijdt dit''.

Vanaf heden is het Rotterdamse bedrijf PKB door de gemeente aangesteld als hoofdaannemer. PKB voerde al de directie van de bouw.

Volgens de gemeente wordt de openingsdatum van 10 mei zeker gehaald. De SP wil een onderzoek instellen naar de verbouwing. Wethouder Hulman wil dit pas als de onderhandelingen met Hulshof achter de rug zijn.