De week

Nog lijken niet

Alle lijken uit de kast bij Ahold. Intussen voltrekt de nasleep van het schandaal zich volgens een patroon dat vertrouwd aandoet. 't Verbaast hooguit dat de filmrechten nog niet zijn verkocht.

Docters van Leeuwen

die doet alsof hij de beurs is en de beurs zelf niet waarschuwt, de beurs die op deze manoeuvre van de beurstoezichthouder verontwaardigd reageert, Albert Heijn en nog wat dochters in onderpand bij de banken, een oekaze van Ahold dat documenten niet door de papierversnipperaar moeten, maar netjes moeten worden bewaard, een dagvaarding van Ahold door de Amerikaanse justitie, de obligatiemarkt die de kans op faillissement op fifty-fifty schat, misschien zelfs een internationaal opsporingsbevel tegen de afgetreden top van Ahold door de Uruguayaanse justitie. Ingrediënten voor een scenario zijn toch voorhanden?

En Den Haag?

Al komt er dan een parlementaire hoorzitting (geen onderzoek), Den Haag heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Waarbij majesteit het heimelijk zal betreuren dat geen sociaal-democraat premier is, want het CDA heeft wat het koningshuis betreft geen staat van dienst. Of het moet de staat van gestoethaspel zijn die in de maak is. `Te gek voor woorden.' Een fraai subplot voor het filmscenario.

Met als tweede

subplot de kippencrisis. Den Haag reageert voortvarend. Het hele repertoire is met deze zoveelste plaag dan ook herhaling. Morgen vast een dominee die preekt dat het de toorn van God is. Nee gelovigen, niet de intensieve landbouw. Arme koeien, arme varkens, arme kippen, kortom arme schapen. Leeft er straks nog een voor een `take'?

Gas wordt duurder.

De komende maanden zullen de gasprijzen met minimaal 10 tot 15 procent stijgen. Komt door de dure olie, waar de gasprijs (met vertraging) aan gekoppeld is. Is de meevaller bij de gasbaten voor de schatkist eigenlijk al bekend? Die moet reusachtig zijn.

De overheid

wil een `meldpunt' oprichten waar u stroomstoringen kunt melden. Zodoende kan zij nagaan of de stroomstoringen die de elektriciteitsbedrijven opgeven wel kloppen. Daarmee schijnt het slecht gesteld te zijn. Want hoe slecht precies weet de staatssecretaris niet.

Maar burgers en bedrijven laten opdraaien voor de ontbeerde inlichting? Met een soort kliklijn? Als `check'? Wie in het donker zit zal denken: ha, snel de checklijn bellen?

De toestroom

naar de WAO vermindert. In de eerste twee maanden van dit jaar met ruim een kwart (vergeleken met het maandelijkse gemiddelde van vorig jaar). Dankzij Paars, dat na acht jaar regeren een wet bedacht die strengheid belooft. En 't helpt.

Maar negenduizend in plaats van twaalfduizend nieuwe uitkeringen per maand op een totaal van bijna een miljoen arbeidsongeschikten; is dat reden om voorlopig te wachten met drastische ingrepen in de WAO?

Ja, het is `logisch om [daarmee] een paar jaar te wachten', zegt een bestuurder van de UWV, de uitvoerder van de WAO. Logisch? Schoenmaker houd u bij uw leest.

Het poldermodel (Bündnis für Arbeit) is in Duitsland op een mislukking uitgelopen. Intussen is de werkloosheid verder gestegen tot 11,3 procent (van de Duitse beroepsbevolking), verloor de SPD verpletterend de gemeenteraadsverkiezingen in Sleeswijk-Holstein en ligt het Duitse spoor plat wegens stakingen voor hogere lonen.

Bondskanselier Schröder, zowel in buiten- als binnenland nu ongeslaagd pacificeerder, zal iets moeten doen. Dat doe ik ook, zegt hij.

Binnenkort komt hij met een hervormingsplan. Toch niet het zoveelste?

Zou minder rente Duitsland helpen? De Europese Centrale Bank heeft de rente met een kwart punt verlaagd tot 2,5 procent. Maar de vorige renteverlaging, die twee keer zo groot was, is door de dure euro meer dan tenietgedaan.

En aan de stijging van de euro (of liever: de daling van de dollar) komt voorlopig geen eind, wat met name Duitsland als grootexporteur hard treft.

Nog vult Azië

(lees: Singapore, Hongkong, Taiwan en China) het Amerikaanse tekort aan. Maar wat gebeurt er als het Chinese tekort uit de hand loopt en een belangrijke steun voor de dollar wegvalt? Een vrije dollarval, hoge Amerikaanse rente? Lijken in de kast.