Nieuwe ploeg Ullrich krijgt een startverbod

De Internationale Wielren Unie (UCI) heeft gisteren het Duitse Team Coast per direct van wedstrijden uitgesloten. De wielerploeg, waar de Duitser Jan Ullrich dit seizoen onderdak vond, zou een betalingsachterstand bij de renners hebben.

Als gevolg van deze straf kan Team Coast komende zondag niet aan de start van Parijs-Nice verschijnen. De renners die momenteel in Spanje in de Ronde van Murcia rijden, mogen deze wedstrijd uitrijden.

Renner Jan Ullrich kwam in januari naar wielerploeg Team Coast. Bij zijn oude team Telekom was hij in een dopingzaak (amfetamine) verwikkeld. Daardoor is hij tot 23 maart geschorst. De Belgische ploegleider Rudy Pevenage, die samen met Ullrich naar Team Coast kwam, zegt dat de schorsing van de UCI reden kan zijn ,,om het verhaal Team Coast als voorbij te beschouwen''. Pevenage, die tevens persoonlijke begeleider is van de renner, kan niet zeggen ,,hoe de situatie er bij Ullrich persoonlijk uitziet''.

Wolfgang Strohband, de manager van Ullrich, schijnt in Spanje en Italië al te hebben geïnformeerd naar alternatieve ploegen voor de Tourwinnaar van 1997.

Eigenaar Dahms van wielerploeg Team Coast zegt dat alle problemen terug te voeren zijn op een misverstand. De bezitter van achttien kledingzaken in Duitsland had van de UCI tot 5 maart de tijd gekregen bewijzen te overleggen van de betalingen aan renners en personeel. Hij stuurde enkele kopieën naar de internationale wielerunie. Maar de UCI ging daarmee niet akkoord.

Het salaris van januari en februari van sommige renners en personeelsleden is nog niet ontvangen. Ook staan er nog hotelrekeningen van de voorbije maanden open en claimde de Duitse belastingdienst in februari een fors bedrag. Team Coast kreeg begin dit jaar een voorlopige licentie met daarbij een deskundige van de UCI die moest nagaan of de contracten van al het personeel werden nageleefd. In het geval Ullrich bleef de ploeg in gebreke.

Team Coast is nog met de UCI in gesprek. Als de wielerploeg de betalingsachterstand ongedaan heeft gemaakt, wordt de ban opgeheven.

De ploeg bestaat uit twintig renners. Naast de Duitser Ullrich en Sven Teutenbergs behoren onder meer de Zwitsers Alex Zülle en Niki Abersold, de Spanjaarden Manuel Beltran, Angel Luis Casero en Aitor Garmendia en de Italiaan Fabrizio Guidi tot het team van de ploegleiders Lindner en Pevenage.