Kikkers met luizen

Ga naar de Marokkaanse winkel en koop een bosje koriander. Steek je neus erin. Waar ruikt het naar? `Naar koriander', zeg je braaf. Helemaal mis. Dat denk jij, maar de oude Grieken die alles wisten, die vonden dat het naar luizen rook. En het oude Griekse woord voor luis is koris. En daarom hebben ze het koriander genoemd.

Koriander is een kruid. Een kruid wordt pas echt en extra lekker wanneer je het ergens bovenop eet. Waarop? Op kikkererwten natuurlijk. Kijk, daar komen ze al aangesprongen.

Kikkererwten zijn lekker. Ze moeten alleen wel eerst een uurtje worden geweekt in koud water. Daarna afgedroogd en gebakken. In olijfolie, met een klein gesneden ui erbij. Ook zout en peper.

Nu je toch bezig bent kun je er net zo goed nog wat wortel bij doen. Een bos verse wortelen kopen. Groen eraf, dat is voor de hamster of cavia. Wortelen niet schillen, maar onder de koude kraan afschrobben. In dunne stukken snijden en ook bakken. Samen met de kikkererwten. Aan het eind de kort geknipte koriander erover. Waarom heten kikkererwten eigenlijk kikkererwten? Dat moet je maar aan een kikker vragen. Ik weet het wel maar zeg het niet. Je moet trouwens niet alles willen weten.

Wil je nog wel weten waar luizen naar ruiken? Naar koriander.

    • Philip Mechanicus