Rasvoetballers redden Feyenoord

Alleen een succesvol bekertoernooi kan het teleurstellende seizoen van Feyenoord nog enige kleur geven. Drie oplevingen van de rasvoetballers Bonaventure Kalou en Robin van Persie waren gisteravond tegen Vitesse voldoende om nog hoop te houden op het binnenhalen van de beker. In de halve finale stuiten de Rotterdammers op 16 april in de eigen Kuip op aartsrivaal Ajax.

De spelers van Feyenoord geven de voorkeur aan het winnen van de nationale beker boven het bereiken van een tweede plaats in de eredivisie, die recht geeft op het spelen van kwalificatiewedstrijden voor de Champions League. De laatste keer dat Feyenoord de beker won is acht jaar geleden.

Voor de club die twaalf maanden geleden nog succesvol met Glasgow Rangers, Inter Milaan en Borussia Dortmund streed om de UEFA Cup, kan het Nederlandse bekertoernooi niet meer opleveren dan een troostprijs. Het toernooi wordt door de neutrale voetballiefhebber nauwelijks serieus genomen. De kwartfinale tegen Vitesse trok slechts 21.615 toeschouwers naar De Kuip dat bij vrijwel iedere competitiewedstrijd vol stroomt.

Het was pas de tweede keer dat Feyenoord dit seizoen voor de beker in actie hoefde te komen. Eerder was een simpele thuisoverwinning op de amateurs van AGOVV al voldoende geweest voor een plaatst bij de laatste acht. Omdat de loting maanden terug al tot de finale is bepaald weet Feyenoord dat bij het winnen van slechts vier thuiswedstrijden op rij succes al verzekerd is.

Het Vitesse van trainer Mike Snoei werd op voorhand al niet in staat geacht om het bekersprookje van de Rotterdammers vroegtijdig te beëindigen. Toch maakte Feyenoord het zich onnodig moeilijk tegen de noodlijdende degradatiekandidaat. Na de vroege openingstreffer van Kalou verzuimden de aanvallers het duel al voor rust te beslissen. In plaats van kansen beheerst uit te spelen gingen de Feyenoorders uit op eigen succes.

Halverwege de eerste helft kwam Vitesse plotseling weer op gelijke hoogte. De Belgische aanvaller Bob Peeters profiteerde van de wanorde bij Feyenoord door uit een afgeslagen hoekschop van Theo Janssen de bal hard achter doelman Patrick Lodewijks te schieten. Vlak voor rust kreeg de lange spits zelfs de mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar zijn kopbal miste daarvoor net de juiste richting.

Het was tekenend voor de matige verdediging van Feyenoord dat een moeilijk scorende ploeg als Vitesse stiekem mocht hopen op een verrassing. Sinds Patrick Paauwe naar de positie van linkervleugelverdediger is verbannen loopt de voormalig international met het gezicht van een oorwurm over het veld. Met frisse tegenzin heeft hij in het centrum van de defensie plaats gemaakt voor Gérard de Nooijer. De van Heerenveen overgenomen verdediger heeft echter geen moment laten zien dat hij beter is dan Paauwe. Onder luid gejuich van de Feyenoord-aanhang werd de aankoop in de rust vervangen door de weer herstelde Chung-Gug Song. De Zuid-Koreaan ging rechtsback spelen, terwijl de onrustige Ghanees Christian Gyan het naast Kees van Wonderen centraal achterin mocht proberen. Feyenoord had het geluk dat Vitesse nauwelijks in staat bleek de wankele defensie in verlegenheid te brengen.

De populairste van alle Feyenoord-spitsen is het 19-jarige talent Van Persie. Met twee prachtige doelpunten binnen vijf minuten maakte hij het verschil tussen Feyenoord en Vitesse. In tegenstelling tot zijn collega Van Hooijdonk die het kritische publiek na zijn winnende treffer tegen NAC zondag tot stilte maande, maakte Van Persie een diepe buiging voor de Feyenoord-aanhang.

Feyenoord

3

Vitesse

1

Ruststand 1-1. 3. Kalou 1-0, 26. Peeters 1-1, 60. Van Persie 2-1, 65. Van Persie 3-1. Schds: Luinge. Tsch: 21.615. Gele kaarten: Emerton (Feyenoord), Claessens, Stefanovic (Vitesse).

    • Koen Greven