OM NAAR UIT TE KIJKEN

FOTOGRAFIE

Mortalis

In de 19de eeuw behoorde het portretteren van dode mensen tot de vaste praktijk van veel fotografen. In de 20ste eeuw raakte de post-mortemfotografie in onbruik. Nu is de dood vooral te zien in nieuwsfoto's. De World Press Photo Awards tonen vaak een rampzalige dood door oorlog, moord, honger of natuurgeweld. De tentoonstelling Mortalis belicht het beeld van de dood in de fotografie door de jaren heen.

Mortalis – Het beeld van de dood in de fotografie. Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, Den Haag. 8 maart t/m 15 juni, di t/m zo 14-22u.

BEELDENDE KUNST

Emil Nolde

De Duitse expressionist Emil Nolde (1867-1956) verkocht in zijn beginperiode tussen 1905-1913 weinig werk en leefde in armoede. Hij exposeerde veel en was nauw betrokken bij kunstenaarsgroepen als Die Brücke en de Berliner Sezession. Pas door Noldes memoires is later een imago ontstaan van een kunstenaar met een teruggetrokken bestaan. De tentoonstelling Emil Nolde: Pionier van het Expressionisme stelt dit beeld bij.

Emil Nolde: Pionier van het Expressionisme. Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag. 8 maart t/m 1 juni, di t/m zo 10-17u.

LITERATUUR

Boekenweek

Met het traditionele Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg begint dinsdagavond de 68ste Boekenweek. Ronald Giphart schreef het boekenweekgeschenk (Gala); Kristien Hemmerechts, Bert Keizer, Nico ter Linden en Boudewijn Büch (postuum!) varieerden in de `boekenweekessays' op het thema van de week, de liefde. Bezoekers van bibliotheken krijgen de door Theo van den Boogaard geïllustreerde boekenweekquiz, met 25 thuis te brengen fragmenten uit beroemde doodsromans. Motto van de Boekenweek is `STYX - leven en dood in de letteren'.

Boekenweek. 12 t/m 22 maart. In boekhandels en bibliotheken. Zie ook Lezingen & literatuur.

DANS

Lightfoot/ León

De jongerenafdeling van het Nederlands Danstheater, NDT II, brengt een programma rondom het Britse choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León, met twee wereldpremières.

6-8 maart Lucent Danstheater, Rotterdam. Tournee t/m 4 april. Inl 070-8800100 of www.ndt.nl

MUZIEK

Octetten

Vier octetten, die door de Nederlandse componisten Bart Visman, Willem Breuker, Robin de Raaff en Otto Ketting werden gecomponeerd voor de combinatie van het Schönberg Kwartet en het Mondriaan Kwartet, worden uitgevoerd in Utrecht en Eindhoven.

10 maart 20u15 MC Vredenburg Utrecht. Res 030-2314544. 16 maart 15u MC Frits Philips Eindhoven. Res. 040-2442020.

TONEEL

Van Gogh Bij gezelschap Het Toneel Speelt gaat vanavond het toneeldebuut Van Gogh van essayist Bas Heijne in première. Vijf nabestaanden van Vincent van Gogh staan voor de rest van hun leven in de schaduw van de grote schilder. Eén van hen, Jo van Gogh, wijdt haar leven aan het wereldberoemd maken van haar zwager. Maar liefs twee regisseurs werken aan de voorstelling, Johan Simons en Leonard Frank, en drie generaties topspelers: Betty Schuurman, Daniël Boissevain, Hans Croiset, Chris Nietveld en Aus Greidanus jr.

Première 6 maart Stadsschouwburg Amsterdam. Tournee t/m 8 juni. Inl 020-5237767 of www.hettoneelspeelt.nl