Sportwereld akkoord met dopingwet

De sportwereld heeft sinds vanochtend officieel een universele antidopingcode. De conferentie over Doping en Sport van het werelddopinginstituut WADA nam unaniem een resolutie aan, waardoor aanvaarding van het anti-dopingreglement een feit werd.

Het verdrag moet nog wel worden bekrachtigd door de overheden van de deelnemende landen. Het nieuwe document wordt door WADA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gezien als baanbrekend in de strijdtegen doping. Eindelijk is de samenwerking tussen de sport en de overheden tot stand gekomen. Vooruitlopend op de invoering van de code tekenden vanochtend elf landen, waaronder grote landen als Brazilië en Zuid-Afrika, alvast de verklaring waarmee de overheden zich aan de antidopingcode binden. Nederland wacht met goedkeuren tot alle wijzigingen zijn verwerkt en de tekst een officieel document is.

Aanvaarding van de antidopingcode in deze vorm kan uitgelegd worden als een tegemoetkoming aan de bezwaren van de wereldvoetbalorganisatie FIFA en de internationale wielerfederatie UCI, de twee grootste tegenstanders. Die sportbonden hebben kunnen bedingen dat niet verplicht een schorsing van twee jaar hoeft te worden opgelegd bij een eerste overtreding. Voor FIFA was afzwakking van die sanctie een eis om de code te ondertekenen.

Het compromis is gevonden met toevoeging van het begrip exceptional circumstances. Als een sporter met harde bewijzen komt dat hij buiten zijn schuld `positief' is bevonden, bestaat de mogelijkheid om de schorsing van twee jaar te verlagen. Daarnaast komt onder de vlag van WADA een werkgroep die dopingdossiers zal toetsen aan de code.

Voorzitter Jacques Rogge van het IOC noemde aanvaarding van de antidopingcode vanochtend een historische stap, maar waarschuwde voor de deadline van de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn wanneer de overheden hun verdragmoeten hebben getekend. Rogge: ,,Pas over drie jaar zal echt blijken of het bestaan van WADA gerechtvaardigd is. Zonder steun voor de antidopingcode van de belangrijkste sportlanden heeft WADA geen toekomst.''