Australië boos op justitie Saoedi-Arabië

De Australische premier John Howard heeft vandaag geprotesteerd tegen de ,,onmenselijke'' behandeling van een Australiër in Saoedi-Arabië. Het betreft een 55-jarige ziekenhuistechnicus, Robert Thomas, die in juni vorig jaar is gearresteerd voor een diefstal die zou zijn gepleegd door zijn Filippijnse vrouw en waarvoor zij is veroordeeld tot zestien maanden gevangenis en driehonderd zweepslagen. Thomas is op grond van het Saoedische rechtssysteem schuldig bevonden bij associatie en tot dezelfde straf veroordeeld. Volgens de Saoedische opvatting is het ondenkbaar dat een vrouw een delict kan plegen zonder dat de man op de hoogte is. De zweepslagen zijn inmiddels toegebracht. Volgens Thomas' dochter moet hij een cel delen met zeven anderen en wordt hij onderworpen aan druk om zich tot de islam te bekeren.