Stroomstoring bij Nijmegen legt treinverkeer langdurig stil

Het treinverkeer in het oosten van het land is sinds zondagmiddag door een stroomstoring ernstig ontregeld. Duizenden reizigers konden vanuit Nijmegen hun bestemmingen naar het noorden niet bereiken. Treinen in de richtingen van Nijmegen naar Den Bosch, Tiel, Arnhem, en Boxmeer en Cuijk reden niet. NS had bussen ingezet.

De storing is volgens een woordvoerder van ProRail, de instantie die het onderhoud van sporen en wissels voor zijn rekening neemt, veroorzaakt door oververhitte elektronica die wissels en seinen aanstuurt. De kapotte elektronica bevindt zich in een seinhuis in Lent bij Nijmegen. De woordvoerder noemt deze elektronica `een printplaat', ,,een wirwar van chips, elektronica en soldeersel''.

De verschijnselen van oververhitting doen nog het meest denken aan een blikseminslag, zegt ProRail. ,,Maar die is er natuurlijk niet geweest'', zegt de woordvoerder. ProRail tast dus nog in het duister over de oorzaak van de storing. Aangezien de elektronica ,,achter slot en grendel zit'' wordt sabotage vooralsnog uitgesloten.

Doordat de elektronica niet werkt, kunnen machinisten niet blindvaren op de wissels en seinen. Eventueel zou ,,op zicht'' gereden kunnen worden, zonder automatische beveiliging bij overwegen en wissels.

Maar dat is te gevaarlijk. ProRail is de hele nacht bezig geweest met herstelwerkzaamheden. NS zegt dat reizigers die vertraging hebben opgelopen een vergoeding kunnen krijgen. Daaraan betaalt de overheid de helft mee.