PSV pakt punten met het fortuin van een kampioen

Guus Hiddink had zich al verzoend met een doelpuntloos gelijkspel tegen Heerenveen. Gezien het slome spel, heel PSV met hem. Tot daar in de 92ste minuut Arjen Robben doorbrak op een pass van Mark van Bommel en de lijstaanvoerder alsnog de winst bezorgde. PSV kreeg zo te veel. Maar de ontlading bij de spelers was er niet minder om. Het leek of de landstitel in het Abe Lenstra Stadion reeds was veiliggesteld. ,,Dit is misschien wel de belangrijkste overwinning op weg naar het kampioenschap'', jubelde matchwinner Arjen Robben.

Een team dat met zo'n matig optreden toch het maximale rendement haalt, moet inderdaad aan het einde van de rit als beste uit de bus komen. Aan de andere kant is het nauwelijks voorstelbaar dat PSV in de huidige vorm de komende weken geen steken laat vallen. Zelfs niet in de zwak bezette Nederlandse competitie, waar tussen PSV en Heerenveen, de nummers twee en vier van vorig seizoen, een gat in de begroting gaapt van een slordige 40 miljoen euro.

Het leek zaterdagavond of PSV in de leunstoel had plaatsgenomen nu het zeven punten losstaat van het jeugdige Ajax, dat gebukt gaat onder een drukbezet programma. In een veteranentempo werd de bal rondgespeeld. De vleugelspitsen Robben en Rommedahl, toch twee belangrijke wapens in het concept, kregen nauwelijks fatsoenlijke ballen. Dat begon achterin. Hiddink zou met de transformatie van linksback Wilfred Bouma tot centrale verdediger een geweldige uitvinding hebben gedaan, maar als het aankomt op het kiezen van de juiste opbouw vertoont hij net als Ernest Faber tekortkomingen. Maar inmiddels heeft de Koreaanse aankoop Young-Pyo Lee de linksbackpositie overgenomen en dat zal allemaal wel meespelen.

Typerend voor de nonchalante houding van PSV was het feit dat arbiter Van Egmond regelmatig Eindhovenaren moest affluiten voor buitenspel. Vaak soms wel twee of drie tegelijk. Al was dat ook de verdienste van de goede organisatie bij Heerenveen dat naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer op de helft van PSV durfde te voetballen.

Aanvoerder Mark van Bommel kon PSV eveneens niet op gang helpen. Hij speelt eigenlijk al een groot deel van het seizoen onder zijn niveau. De middenvelder die met een flitsende pass in staat is voor briljante openingen te zorgen, zwierf ook in Heerenveen zonder vertrouwen over het veld. De uitgelekte botsing met Edgar Davids in de kleedkamer van het Ernst Happel Stadion in Wenen zal zijn spel geen goed hebben gedaan. Al zegt hij dat de ontstane commotie op hem geen invloed heeft gehad.

De kwestie wordt door hem nog steeds opgenomen als een geintje (,,Ik heb die knokpartij gewonnen''). Maar er is inmiddels al zoveel over geschreven dat Van Bommel er goed aan zou doen gewoon de waarheid te vertellen. Interessant blijft de vraag wie de al of niet uit de hand gelopen woordenstrijd naar buiten heeft gebracht en met welk doel. Is er een doelbewuste poging ondernomen om Davids uit Oranje te weren? Meestal blijft dit soort zaken, dat in de emoties rondom een wedstrijd veel vaker voorkomt, binnenskamers. ,,De kwestie is uitgelekt door gesprekken van spelers onderling in de kleedkamers'', aldus Van Bommel. Doelt hij dan ook op de kleedkamer van zijn schoonvader Bert van Marwijk die toevallig trainer is van Feyenoord?

Hiddink heeft al geprobeerd met zijn autoriteit en ervaring als bondscoach de affaire te sussen. ,,Maar ik zit niet bij de VN en voel er verder niets voor een bemiddelende rol te spelen'', aldus de trainer van PSV. ,,In de kleedkamer gebeurt wel eens het een en ander. Na de douche moet alles weer onder controle zijn. Ik vind het goed dat er geen sprake is van gelatenheid bij het Nederlands elftal. Het is prima dat je elkaar aanspreekt op zaken die in het veld misgaan. Het gaat erom dat je gezamenlijk een prestatie levert.''

Van Bommel, die in verband met de commotie recent een half uur telefonisch sprak met Advocaat, neemt het de bondscoach niet kwalijk dat hij zich niet al te positief uitsprak over zijn vorm. ,,De bondscoach moet de touwtjes strak houden en dat doet hij goed'', aldus de speler die al anderhalf jaar wacht op een transfer naar het buitenland.

Terug naar het duel tussen PSV en Heerenveen. Het Friese elftal is, zo constateerde ook Hiddink, de afgelopen maanden na een dramatische seizoenstart aanzienlijk is gegroeid. Heerenveen speelt weer als vanouds technisch verzorgd voetbal en heeft in Gerald Sibon een sterk aanspeelpunt gekregen. Probleem is dat de aankoop van Sheffield Wednesday, die op zijn salaris flink inleverde om in Heerenveen aan de slag te kunnen, te veel zwerft en daardoor te vaak ploeggenoot John de Jong voor de voeten loopt. En de gehuurde middenvelder van PSV speelde volgens Hiddink ,,behoorlijk dominant''. Sibon kan zich juist nuttig maken in de punt van de aanval. Ook linkerspits Romano Denneboom neemt het niet altijd zo nauw met zijn positie. Te vaak trekt hij naar binnen en dat is gemakkelijk te verdedigen. Zijn directe tegenstander kan dan vrij opkomen, al had PSV dat zaterdagavond niet in de gaten. Deze kleine nuances speelden een rol bij het feit dat Heerenveen te weinig kansen afdwong en niet tot scoren kwam. En dan roep je de problemen soms over jezelf af. ,,Misschien dat we woensdag de frustratie van deze nederlaag van ons afspelen'', zocht coach Foppe de Haan na afloop naar een sprankje hoop voor de bekerontmoeting van dezelfde teams in Eindhoven.

Heerenveen

0

PSV

1

Ruststand 0-0. 90. Robben 0-1. Schds: Van Egmond. Tsch: 13.500. Gele kaart: Robben (PSV).

    • Erik Oudshoorn