Incense

In de opener `Forever' is het nog alsof Coldplay een Nederlandse evenknie heeft gekregen, maar op de rest van On Tip Of Wings We Walk gaat de Delftse groep Incense gelukkig een stuk oorspronkelijker te werk. Er zit groei in deze voormalige Grote Prijs-winnaars, wat zich vooral manifesteert in gedurfde arrangementen en een opzettelijk kwetsbare opstelling. Incense komt ermee weg: lange nummers (vijf, zes, acht minuten), introverte zang en niet voor de hand liggende arrangementen waarin toetsen (modern en ouderwets, zoals de heerlijk rammelend klinkende mellotron), koperblazers en andere instrumenten belangrijke rollen spelen. Die aanpak zou gemakkelijk tot moeizaam gewrochte, pretentieuze misbaksels kunnen leiden, maar een strakke hand van songschrijven leidt tot acht juweeltjes vol eigenwijs naar binnen gekeerde rock. De trage manier waarop de blazers het zeven minuten durende `Went Blind' naar een uitgestelde climax leiden is alleen al reden voor een brede glimlach.

Incense: On Tip Of Wings We Walk (Suburban BURBCD024)

    • Jacob Haagsma