Zalm: bizarre brief islamitische landen

VVD-leider Zalm vindt de brief van de 21 ambassadeurs van islamitische landen tegen het VVD-Kamerlid Hirsi Ali ,,bizar''. De brief waarin zij eisen dat Hirsi Ali tot de orde wordt geroepen naar aanleiding van uitspraken over de profeet Mohammed, was mede ondertekend is door Libië en Irak. ,,Deze landen zouden beter in eigen land de vrijheid van meninsguiting in de praktijk kunnen brengen'', aldus Zalm in een vraaggesprek met deze krant.

Zalm vindt niet dat het kabinet actie hoeft te ondernemen naar aanleiding van de brief. ,,De vrijheid van meningsuiting geldt ook voor ambassadeurs'', aldus de VVD-leider. Naar zijn mening is er in formele zin geen sprake van inmenging in binnenlandse aangelegenheden, en ,,is het onverstandig dit soort dingen te verbieden''.

De VVD-leider is het niet eens met sommige critici binnen en buiten de VVD, dat hij op de actie van de ambassadeurs te laconiek zou hebben gereageerd. Hij heeft hun actie vorige week al naar buiten gebracht, alsmede het feit dat ,,ik ze meteen nul op rekest heb gegeven''.

De VVD, aldus Zalm, staat volledig achter de opvattingen van Hirsi Ali ten aanzien van vrouwendiscriminatie, scheiding van kerk en staat en andere gevolgen van ,,de moslimfundamentalistische uitleg van de islam''. Het enige waar de VVD zich, als politieke partij, niet in kan begeven zijn levensbeschouwelijke standpunten als zodanig, zoals haar kwalificatie van de profeet Mohammed als ,,tiran'' of ,,pervers''.

Zalm wijst erop dat er ook andere stromingen zijn binnen de islam, die zich heel goed verdragen met de staatkundige beginselen van de VVD. ,,Ik ben zelf atheïst, maar dat is voor de VVD irrelevant. Er zijn in de partij ook moslims, katholieken, protestanten en boeddhisten''. Hij heeft er echter geen bezwaar tegen dat Hirsi Ali heeft gesproken over haar levensbeschouwelijke opvattingen: ,,Ook voor haar geldt de vrijheid van meningsuiting''.

INTERVIEW: pagina 2