Wat is Ahold nu nog waard?

Moet het opbreken van Ahold geen makkie zijn als vijf bieders om de Britse branchegenoot Safeway heencirkelen? Dat staat nog te bezien.

Ook al worden de bezittingen van het Nederlandse concern kwalitatief hoger aangeslagen dan die van de op drie na grootste supermarkt van Groot-Brittannië, het probleem is dat niemand ze misschien wil hebben.

Neem Albert Heijn. Die divisie van Ahold mag met een omzet van 5,5 miljard euro in 2001 marktleider zijn in de Nederlandse supermarktsector, de regio is strategisch gezien niet erg belangrijk. Tesco en Carrefour richten zich op de opkomende markten, ook al kan niet uitgesloten worden dat zij uit opportunistische overwegingen belangstelling zullen tonen.

Wellicht zou het beleggingsfonds Kohlberg Kravis & Roberts (KKR) geïnteresseerd zijn in Albert Heijn, maar dat is geen garantie dat er een veiling zal plaatsvinden.

KKR heeft zich tenslotte uit het gedrang rond Safeway teruggetrokken toen de prijs teveel dreigde op te lopen.

Ahold heeft is ook prominent aanwezig in de noordoosthoek van de Verenigde Staten, via de merken Stop & Shop en Giant. Maar de oostwaartse expansie van het Amerikaanse Safeway lijkt tot stilstand te zijn gekomen. En terwijl Wal-Mart aanvullende overeenkomsten in deze gebieden zou kunnen overwegen, wil het misschien geen winkels in zijn bestand opnemen die kleiner zijn dan de gebruikelijke.

Een andere grote Amerikaanse speler, Kroger & Albertsons, mist waarschijnlijk de financiële draagkracht voor overnames.

Dan blijven de beleggingsfondsen over, en het lijkt onwaarschijnlijk dat die de prijs zullen willen opdrijven.

De cateringdivisie US Foodservices vertegenwoordigt waarschijnlijk nog steeds een zekere waarde, zij het dat die is aangetast door de boekhoudkundige onregelmatigheden. Maar ook al zou de grotere concurrent Sysco van de mededingingsautoriteiten een bod mogen uitbrengen, waarom zou het dat dan doen? Zoals de zaken er nu voor staan heeft Sysco toch al marktaandeel afgesnoept van US Foodservices, dat hoe dan ook rijp lijkt voor een overname. Misschien is dat de reden waarom het hogere management na het boekhoudschandaal is blijven zitten.

Tenslotte heeft Ahold nog een paar bezittingen in Scandinavië en in ontwikkelingslanden. Met de eerstgenoemde is niets mis, maar hun strategische belang is zeer beperkt. De laatsgenoemde, althans die in Oost-Europa, kunnen interessant zijn voor Tesco en Carrefour - en zouden zelfs tot een bescheiden biedingsstrijd kunnen leiden. Maar de daarmee gepaard gaande bedragen vallen in het niet bij de geschatte schuld van Ahold van 13 miljard euro.

Het is nog te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen wat al deze divisies zouden kunnen opleveren. Maar zakenbank Merrill Lynch heeft een voorzichtige inschatting gemaakt van de opbrengst in geval van een gedwongen verkoop.

Daaruit komen de volgende bedragen naar voren: 7,5 miljard euro, ofwel 30 procent van de omzet, voor de Nederlandse en Amerikaanse supermarkten; 4 miljard euro voor US Foodservice, de helft van wat Ahold ervoor heeft betaald; en 3,5 miljard euro voor de rest, waardoor het totaal op 15 miljard euro komt. Als de schuld daarvan wordt afgetrokken, blijft een aandelenkapitaal over van slechts 2,3 miljard euro, ofwel 2,5 euro per aandeel.

En die 2,5 euro is nog steeds 15 procent lager dan het huidige koersniveau.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly