Transnistrië: sancties EU en VS

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben gisteren besloten sancties in de vorm van een reisverbod af te kondigen tegen de leiding van de rebelse `republiek' Transnistrië, die zich ruim tien jaar geleden na een korte oorlog van Moldavië afscheidde. De door Russische communisten bestuurde `republiek' wordt door niemand erkend.

Het reisverbod geldt voor zeventien leden van de regering van Transnistrië; zij mogen in het vervolg niet meer worden toegelaten tot grondgebied van de Europese Unie en de VS. Het gaat volgens een verklaring van de EU om mensen die ,,verantwoordelijk zijn voor het gebrek aan samenwerking bij het streven naar een politieke oplossing van het conflict''. Het conflict tussen Moldavië en het separatistische landje op de linkeroever van de Dnjestr levert volgens zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten ,,een ernstig gevaar'' op voor de stabiliteit en de veiligheid van de regio. De leiders van Transnistrië wordt ,,obstructionisme en onwilligheid ten aanzien van het wijzigen van de status quo'' verweten.

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Het conflict tussen Moldavië en Transnistrië zit al tien jaar muurvast. Geen van de drie presidenten die Moldavië het afgelopen decennium heeft gehad is er in geslaagd de impasse te doorbreken, ook niet de huidige president, Vladimir Voronin, al is die zelf een uit Transnistrië afkomstige Russisch-sprekende communist. De Transnistriërs hebben zich achter de Dnjestr verschanst, leven in sterke mate van de export van de zware industrie die in Sovjet-tijden vooral op de linkeroever van de rivier is neergezet en vullen dat inkomen aan met de opbrengst van smokkel op grote schaal. Het reepje land is een ouderwets-communistische enclave. Alle Moldavische initiatieven om in gesprek te komen worden door Smirnov en de zijnen afgewimpeld.

Deze maand stelde de Moldavische president Voronin in een tv-toespraak Transnistrië voor samen een nieuwe grondwet op te stellen. In januari was in Moldavië al een speciaal ministerie voor Herintegratie (van Transnistrië) opgericht. Bovendien had de communistische regering van Moldavië – overigens onder resultaat – de rechtse oppositie met klem gevraagd op te houden met de wekelijkse protestbetogingen tegen de regering, omdat die Transnistrië het argument geeft dat Moldavië politiek erg instabiel is en dat de Moldavische regering de anti-Russische en anti-communistische oppositie niet in de hand heeft.