Ruiter van het jaar

IJsbrand Chardon is door een vakjury gekozen tot de beste ruiter van 2002. Dat is gisteren bekendgemaakt op een persconferentie van Indoor Brabant, het hippische evenement dat van 20 tot en met 23 maart in de Brabanthallen in Den Bosch wordt gehouden. In de 37-jarige geschiedenis van de verkiezing is het al de derde keer dat Chardon de eer te beurt valt.

De in Schipluiden woonachtige Chardon exploiteert daar een manege annex stalhouderij. Met het rijden van bruidsparen en begrafenissen deed de 32-jarige ruiter ervaring op met het mennen van vierspannen. Met zestien Nederlandse titels, vijf gouden medailles met het team op een WK en drie individuele wereldtitels is deze menner de meest succesvolle vierspanrijder ter wereld.

Chardon: ,,Het wedstrijdseizoen 2002 was er één waarin zich de ene na de andere tegenslag met de paarden opstapelde, met als dieptepunt het overlijden van één van mijn paarden, die tijdens de veterinaire keuring in Aken een sprongetje maakte en daarbij zijn been brak.''

In zijn manege en stalhouderij was hij amper een maand voor het WK in Jerez bijna door al zijn paarden heen, tot collega rijder Ad Aarts een van zijn paarden beschikbaar stelde. Met dat paard in het span behaalde Chardon de dubbele gouden medaille in Jerez.

Het moment van de overwinning leverde bijzondere televisiebeelden op. De uitbarsting van vreugde vormde een van de hoogtepunten in de diverse sportjaaroverzichten. ,,Toen we door de finish kwamen en het me duidelijk werd dat ik goud had gewonnen, ging ik even helemaal uit mijn dak'', aldus Chardon. ,,Het leek steeds meer onmogelijk te worden om in Jerez aan de start te komen. Maar dat er toch nog mensen als de bondscoach, mijn sponsor en Ad Aarts in mij waren blijven geloven en dat ik hun vertrouwen niet had beschaamd, daar was ik het meest blij mee'', zegt Chardon.

Aan de titel van ruiter van het jaar was een bijzondere prijs verbonden. Chardon zag zijn uitverkiezing beloond met een fornuis.

    • Jacob Melissen