Pretpark DDR mét Trabantje

De DDR werd dertien jaar geleden gedemonteerd, maar de fascinatie met het voormalige Oost-Duitsland lijkt ongebroken. Een nieuwe film over de Duitse Democratische Republiek breekt bezoekersrecords, in Berlijn werd een winkel geopend met Oost-Duitse producten en een jonge kunsthistorica wil de communistische staat nu laten herleven in een pretpark, compleet met een racebaan voor Trabantjes.

In het kantoor van theaterproductiebureau Massine Productions stond de telefoon vanochtend roodgloeiend. Berlijnse ochtendbladen hadden bericht dat het bedrijf in het oosten van de stad een `DDR-Erlebnispark' wil vestigen. Het plan, vorig jaar zomer ontstaan, bevindt zich nog een pril stadium, zegt Susanna Reich. Er wordt gesproken met geldschieters, mogelijke locaties zijn al geïnventariseerd. Maar er staat nog niets vast. De comeback van de DDR ligt nog op de tekentafel.

Reich heeft een grote hal voor ogen waar met behulp van films, meubels, oude radio en tv-uitzendingen en consumptiegoederen het dagelijks leven in de DDR wordt nagebootst. Het moet een kruising worden tussen museum en pretpark, historisch correct maar zonder de steriele sfeer van een traditioneel museum. ,,Zonder bombarie en zonder Disney'', zegt Reich. Het idee komt voort uit ,,verbazing over aanhoudende intellectuele en emotionele behoefte'' om met de DDR bezig te zijn.

Fascinatie met de DDR spreekt ook uit de bezoekersaantallen die een nieuwe filmkomedie over het einde van de socialistische heilstaat – `Good Bye Lenin' – trekt. Meer dan 1,3 miljoen mensen hebben de film, sinds tien dagen in roulatie, inmiddels gezien.

In de Berlijnse Tagesspiegel vraagt Kerstin Decker (ex-DDR) zich af waarom de film van Wolfgang Beckers zo succesvol is. Het is een goed geproduceerde komedie die de DDR nog één keer serieus neemt, constateert Decker. De utopie die in de DDR werd nagejaagd wordt er niet uitsluitend belachelijk maakt. Daarom is het geen `ostalgie' maar krijgt de DDR eindelijk de eerbiedwaardige begrafenis waarvoor destijds geen tijd was.