President rechtbank sust vechtpartij

President P. Lampe van de Maastrichtse rechtbank is gistermiddag tussenbeide gekomen bij een vechtpartij in het overdekte winkelcentrum Brusselsepoort in de Limburgse hoofdstad. Lampe zag hoe twee ongeveer 30-jarige Antillianen, een stevige en een kleine man, elkaar woedend aanvlogen. De rechtbankpresident haalde het over de grond rollende duo uit elkaar, ging tussen beide kemphanen staan en kalmeerde hen met woorden. De een droop af, de ander likte zijn wonden.

Lampe wilde vanochtend niet op het incident reageren. Persrechter R. Philippart zegt dat hij Lampe kort na het gebeuren sprak, toen die het gerechtsgebouw binnenkwam en naar het toilet ging om het bloed van zijn handen en zijn shirt te wassen. ,,Lampe vertelde dat een van de vechtersbazen, `de kleine die klappen kreeg', flink bloedde, vooral aan zijn neus'', aldus Philippart. ,,Hij zei ook dat hij het niet over zijn hart kon verkrijgen niks te doen. Zijn ingreep was naar zijn zeggen een reflex, een impuls. Lampe vertelde dat hij niet wist of hij een volgend keer wéér tussenbeide zou komen, maar dat hij hoopte van wél.''

Philippart zegt respect te hebben voor Lampe. ,,Hij is met zijn 62 jaar niet meer de jongste. Nee, hij is geen stoere oud-vechtsporter of zo, maar een eenvoudige balsporter. Hij maakt misschien wel indruk door zijn lengte'', aldus de persrechter.

Lampe was niet de enige getuige van de knokpartij in het Maastrichtse centrum. Tal van mensen zagen het mattende duo, onder wie ook toevallig passerende medewerkers van de rechtbank, vertelt Philippart. Lampe was echter de enige die zich met de zaak bemoeide. Philippart noemt het ingrijpen van Lampe ,,een aansprekend verhaal''. ,,Ik denk dan aan het publieke debat: doe je het wel of doe je het niet?''

Dat debat laaide eind vorig jaar op, toen René Steegmans uit Venlo twee jonge stadgenoten op hun onbehoorlijk gedrag aansprak nadat ze bij een supermarkt met hun scooter een oude vrouw rakelings passeerden. Het tweetal mishandelde daarop Steegmans, die vervolgens aan zijn verwondingen overleed.