Oprah Winfrey schrijft historie

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Afro-Amerikaanse vrouw de lijst van wereldwijde miljardairs van het Amerikaanse zakenblad Forbes gehaald. Oprah Winfrey heeft volgens het tijdschrift een privé-vermogen van net iets meer dan 1 miljard dollar. Winfrey is eigenaar van een media-imperium waarvan The Oprah Winfrey Show het bekendste onderdeel is. Daarnaast geeft ze boeken en tijdschriften uit.

Onbetwist leider van de mondiale miljardairs blijft Bill Gates, één van de oprichters van softwarebedrijf Microsoft. Gates voert de lijst al negen jaar op rij aan. Wel is zijn vermogen het afgelopen jaar gedaald met 23 procent tot een kleine 40,7 miljard dollar. In april 1998 werd zijn vermogen nog op 100 miljard dollar geschat. Gates is grootaandeelhouder van Microsoft en kan vanaf dit jaar jaarlijks dividend tegemoet zien. Dit jaar ontvangt hij een slordige 100 miljoen euro.

Het aantal miljardairs is dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer geslonken. Nu telt de lijst 476 namen. Tezamen hebben zij een vermogen 1,4 triljoen dollar (het cijfer 1 met daarachter 18 nullen). Een jaar geleden lag dat bedrag nog op 1,54 triljoen dollar. Op de lijst staan 222 Amerikanen.

De eerste buitenlanders zijn Duitsers, de gebroeders Theo en Karl Albrecht op nummer drie (25,6 miljard dollar). Zij zijn eigenaar van supermarktconcern Aldi, dat inmiddels rond de 4.000 winkels heeft in tien landen. Van de gebroeders Albrecht is weinig bekend omdat zij de publiciteit mijden sinds de ontvoering in 1971 van Theo Albrecht. De gijzeling duurde 18 dagen.

Nummer vier is Paul Allen (20,1 miljard dollar), naast Bill Gates één van de oprichters van Microsoft. Plek nummer vijf is voor de Saoedische prins Alwaleed Bin Talal (17,7 miljard). Daarna volgens Larry Ellison, oprichter van softwareconcern Oracle en de familie Walton, de oprichters van het grootste supermarktconcern ter wereld Walmart.

voor Larry Ellison, oprichter van software-onderneming Oracle. De plaatsen zes tot en met tien neemt de familie Walton voor zijn rekening, de oprichters van het grootste supermarktconcern ter wereld Wal-Mart. De lijst telt 134 Europese miljardairs tegen 121 een jaar eerder. Rusland leverde 10 nieuwe miljarddairs, vooral dankzij de gestegen olieprijzen. De jongste miljardair is de Duitser Albert von Thurn und Taxis, 19 jaar oud, die 1,5 miljard dollar bezit.

Gerectificeerd

Miljardairs

In het artikel Oprah Winfrey schrijft historie (28 februari, pagina 13) staat dat het vermogen van 's werelds 476 miljardairs volgens het tijdschrift Forbes is gedaald van 1,54 triljoen vorig jaar naar 1,4 triljoen dollar nu. Dat moet zijn: van 1,54 biljoen (1.540 miljard) naar 1,4 biljoen dollar.