Muziek Morricone in Friestalige film

De Sportman van de Eeuw, een Friestalige film die volgend jaar wordt opgenomen, wordt van muziek voorzien door de Italiaan Ennio Morricone. Het is voor het eerst dat de 74 jarige Morricone, die muziek schreef voor vierhonderd Italiaanse en Amerikaanse films, meedoet aan een Nederlands project.

De film vertelt het verhaal van een paalzitter, die zijn leven lang bezig is het record paalzitten, dat op vijfhonderd dagen staat, te verbeteren. De producent van de film, Emjay Reichsteiner, liet het scenario speciaal voor Morricone in het Italiaans vertalen. Vooral het feit dat de film gaat over het koppige Friese volkje, sprak Morricone aan. Daarnaast was hij gefascineerd door fenomeen paalzitten. ,,Morricone noemde de Sportman van de Eeuw het beste script sinds Cinema Paradiso, dus dat vinden we een compliment'', zegt Emjay Rechsteiner.

De echte hoofdrol is weggelegd voor het Friese landschap. Rondom de man op de paal worden lange shots van het mooie open landschap dat met de seizoenen mee verandert. Rechsteiner ,,De ene keer wordt is de de Elfstedentocht verreden, dan weer zijn ze aan het Skûtsjesilen.''

Mischa Alexander (All Stars, Costa en Volle Maan), filmde een pilot om Morricone over te halen. Die is begonnen met componeren aan de hand van twee gefilmde scènes.