Met moeder op tournee

In Neuken doe je zo!, het nieuwe seksprogramma van jongerenomroep BNN, wordt met poppen en veel expliciete taal geleerd hoe het moet; in The highest point, een nieuw videowerk van kunstenaar Julika Rudelius, wordt verteld hoe het gáát. Een stuk of zes vrouwen, in leeftijd en uiterlijk verschillend als dag en nacht, praten over wat zij het liefst doen, hoe ze het willen, en waarom. Ze worden in hun eentje gefilmd in een spaarzaam ingericht apartement en krijgen de tijd om na te denken, te aarzelen, iets al dan niet voor te doen. ,,Als het te lang duurt, dan pak ik z'n hand en is het zo bekeken'', zegt een serieuze jonge vrouw in spijkerbroek. ,,Dan stopt ze er twee vingers in, of drie, of vier...'' zegt een lesbienne, die lacht en zich geneert. ,,En vergeet m'n navel niet'', giechelt een oosterse met lang haar. De camera danst om ze heen en filmt ze van alle kanten, behalve één: hun gezichten krijgen we niet te zien. Dat is niet erg; we zijn al dichtbij genoeg gekomen.

Op de foto Parenclub van Thomas Manneke, die er vlak achter hangt op een kleine expositie in Galerie Diana Stigter, zien we alles: lachende hoofden, stijve penissen, hangtieten. Drie koppels maken in een seksclub plezier op een enorme matras, in de hoek is nog net een wc-rol in bloemenhouder te zien, en het enige wat je denkt is: camping-lol. Het is plat, helemaal niet spannend, en Manneke heeft dat genadeloos vastgelegd.

Achterin de galerie zien we hoe het gaat met Greta Blok, de moeder van de Haarlemse kunstenaar Cees Krijnen. Voor wie dit niets zegt: drie jaar geleden begonnen Kees en zijn moeder de Woman in Divorce Battle on Tour, een soort kunstzinnige openbare wraakneming op de slepende rechtszaak waarin Greta Blok is verwikkeld met haar ex-man, de vader van Kees. Kees verzint performances met Greta, hij fotografeert haar, hij steekt haar in haute couture en neemt haar mee de wereld rond.

Hier, in de galerie, zien we haar op een strand in Miami, poseert ze in Turijn op een paard voor een ruiterstandbeeld en staat ze in bruidstoilet op een spoorweg in Montreal, Canada: op de biënnale aldaar is Greta Blok vorig jaar officieel met zichzelf getrouwd. Het is alsof Krijnen de hele wereld voor zijn moeder zou willen herscheppen, en het knappe is dat hem dat ook lukt: met elk nieuw decor dringt het triomferende icoon de bittere, berooide divorcée verder naar de achtergrond.

Deze foto's zijn als ansichtkaarten van een reis die gelukkig nog lang niet is afgelopen. In mei komt G-BLOK uit, een catalogus in glossy-vorm. Bovendien krijgt Krijnen dan de beschikking over zijn grootste podium ooit: het Engelse warenhuis Selfridge's, dat sinds een ingrijpende restyling ook met kunstenaars samenwerkt. Van twee Selfridge's filialen, in Londen en in Manchester, zullen de etalages in mei gewijd zijn aan de Woman in Divorce Battle on Tour. Greta-replica's, uitgevoerd door poppen-fabrikant Woodstein, zullen er de haar op het lijf ontworpen haute couture van couturier Dirk Schönberger showen. Binnen worden Greta-artikelen verkocht: haar bonbons van een Belgische fabrikant, en het in een laboratorium ontwikkelde Parfum Divorcée. ,,De Engelsen snappen onze humor'', zegt Krijnen. ,,M'n moeder en ik genieten alletwee.''

Beyond Beauty, t/m 29/3 in: Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. Open di-za 13-18u, eerste zondag van de maand 14-17u. Inl. 020-6242361 of www.dianastigter.nl

    • Sandra Heerma van Voss