Kinderboerderijen fokken minikoeien

Een koe op kinderhoogte, ofwel een minikoe. Als het fokprogramma slaagt, is het dier (schoft-hoogte één meter) over vijf jaar in Nederland te bewonderen.

Dat zegt Jacob Bos, beheerder van kinderboerderij Schutterspark in Brunssum, die met vier andere kinderboerijen een minikoe gaat fokken.

Bos en zijn collega's denken vijf generaties nodig te hebben, dan heeft hij een minikoe.

De eerste stap is in Brunssum al gezet. Koe Moeke en stier Guus, beide klein van stuk, zijn op Valentijnsdag verloofd en krijgen over negen maanden een kalfje, dat ten hoogste 1.30 meter groot zal worden. Een normaal volwassen rund is tien à twintig centimeter hoger.

De aanleiding voor het fokken van de minikoe is de mond-en-klauwzeercrisis. Sindsdien gelden strenge regels. Boeren mogen hun kalveren nog maar bij drie leveranciers kopen. Ze nemen nauwelijks nog beesten van de kinderboerderijen af. Bos: ,,Normaal kopen wij in februari twee kalfjes. Die gaan in oktober weg, omdat ze te groot worden voor onze stal. Nu blijven we ermee zitten, dat kan niet. Dus zijn we gedwongen een eigen beleid uit te stippelen.''

Behalve de kinderboerderij in Brunssum doen De Bolderhof (Druten), de Heilige Landstichting (Nijmegen), de hoeve in Neerbosch en De Glind (Barneveld) aan het experiment mee. Alle behoren tot instellingen voor verstandelijk gehandicapten of moeilijk opvoedbare jongeren. Bos zegt dat hij zich niet op glad ijs begeeft. ,,Als je gaat klonen of zo, dan ontstaan allerlei bezwaren. Wat wij doen is puur natuur. We gebruiken vijf rassen om het kruisschema uit te voeren.''

De kleine Indische koe wordt daarbij betrokken, maar ook Nederlandse koeien. Bos wil de precieze rassen niet verklappen. ,,Het is ingewikkeld, want één en één is geen twee in de fokwereld. Maar wij hebben veel ervaring met het fokken van geiten en schapen. Bovendien heb ik de opleiding dierenverzorging in Barneveld gevolgd.''

Het aantal minikoeien zal beperkt zijn, want de kinderboerderijen hebben weinig ruimte. Bos zegt dat de vondst de helft van de kosten bespaart. ,,Kleine koeien eten minder en ze schijten ook minder. En de bezoekende kinderen? Ach, als een kleuter van vier jaar oog in oog staat met een koe, dan weet hij echt niet of het een gewone koe is of een minikoe.''

    • Wilfred Takken