Jorritsma commissaris bij UPC-dochter Priority Telecom

Oud-minister Annemarie Jorritsma wordt commissaris bij Priority Telecom, de beursgenoteerde telecomdochter van kabelbedrijf UPC. Dit is gisteren bekendgemaakt.

Jorritsma is op dit moment interim-burgemeester van de gemeente Delfzijl. Van 1994 tot 1998 was zij minister van Verkeer en Waterstaat en van 1998 tot 2002 minister van Economische Zaken en vice-minister-president.

De beursgang van Priority, in september 2001, was dat jaar de eerste en meteen ook meest bizarre beursgang. UPC moest zijn dochter naar de beurs brengen om een miljoenenclaim te voorkomen. Priority ging destijds voor 6,50 euro per aandeel naar de beurs in Amsterdam. Het aandeel was gisteren 50 eurocent waard.

Die claim hield verband met Priority's overname van het Amerikaanse Cignal, eind 2000. De aandeelhouders van Cignal kregen als betaling een belang in het toen nog niet beursgenoteerde Priority. Om dat belang zo snel mogelijk te kunnen verzilveren, werd vastgelegd dat Priority voor 1 oktober 2001 naar de beurs zou gaan.

In mei vorig jaar maakten de aandeelhouders van het voormalige Cignal bekend alsnog een claim van 222 miljoen euro tegen UPC in te dienen. Volgens hen was de beursgang een `schijnvertoning' geweest en hebben zij alsnog recht op het geld. De Amerikaan George Billings, die namens de aandeelhouders van Cignal in de raad van commissarissen zat, trad die maand af omdat hij de claim steunde. Oud-minister Jorritsma is de opvolger van Billings.

,,Mevrouw Jorritsma heeft ruime bestuurlijke en internationale ervaring in zowel de publieke als private sector'', aldus een verklaring van Priority Telecom. ,,Met haar achtergrond en ervaring zal zij haar toezichthoudende taak uitstekend kunnen vervullen en de onderneming kunnen ondersteunen bij de uitvoering van het business plan en de daarbij behorende groeistrategie.''