In de war

Op nummer 19 van de Top 40 staat deze week het liedje Not Gonna Get Us van het Russische duo Tatu. Het gebeurt niet vaak dat zangeressen uit Rusland hier een hit hebben.

Lena Katina en Julia Volkova klinken dan ook niet erg Russisch. Ze zingen gewoon in het Engels.

Het nummer is bedacht door een Engelse muzikant, Trevor Horn. Mensen die twintig jaar geleden jong waren kennen hem van de single Video Killed The Radio Star.

Lena (rode krullen) en Julia (de donkere) zijn vijftien. In Nederland vinden we dat erg jong om overal op de wereld op te treden. Maar bijvoorbeeld in Amerika is dat vrij gewoon. Beyoncé Knowles van Destiny's Child en Alicia Keys wisten vanaf hun vijfde dat ze zangeres zouden worden.

Not Gonna Get Us is een liefdesliedje. Toch klinken de twee zangeressen niet zo blij, ze lijken zelfs een beetje in paniek. Ze zingen over mensen die achter ze aan zitten en hen `willen pakken'. Wanhopig gillen ze:

`They're not gonna get us/ They're not gonna get us/ Nothing can stop this, not now I love you'

(Ze zullen ons niet krijgen/ Niets kan ons tegenhouden, nu ik van jou hou).

Ook in Engeland staat Tatu met een single hoog in de hitparade. Dat liedje heet All The Things She Said. Het is weer een liefdesliedje, en het is weer niet vrolijk. Julia en Lena zingen dat ze zich zo `opgejaagd' voelen:

`All the things she said/ Running through my head/ And I'm all mixed up, feeling cornered and rushed'

(Alles wat ze zegt/ Maalt door mijn hoofd/ Ik ben helemaal in de war/ Ik voel me in de hoek gejaagd)

De liefde gaat bij Lena en Julia niet van een leien dakje. Waarom zijn Lena en Julia zo in de war? Of raken alle mensen die verliefd zijn in de war? Het moet iets te maken hebben met de persoon op wie ze verliefd zijn. Dat is ook een meisje (want ze hebben het over `she'). Ze zingen ergens: ,,Ze zeggen dat het mijn schuld is/ maar ik wil haar zo graag.'' Het lijkt erop dat Julia en Lena lesbisch zijn. Oftewel `lesbiejskiej', in het Russisch.

Ik denk dat deze liedjes twee delen zijn van één verhaal. Eerst zijn ze verliefd (in All The Things She Said) en in Not Gonna Get Us hebben ze de geliefde voor zich gewonnen, maar ze moeten vluchten. Door het donker, over verlaten weggetjes.

Waarom?

Misschien omdat in Rusland lesbisch-zijn niet zo gewoon wordt gevonden. Hun ouders zijn boos geworden. Julia en Lena zijn op de vlucht omdat ze volgens hun ouders het verkeerde liefje hebben gekozen. Het doet wel een beetje denken aan Romeo en Julia.

Julia en Lena – zelfs hun namen lijken er op.

    • Hester Carvalho