Horeca Tilburg maakt eind aan bieroorlog

De gemeente Tilburg en het Nederlands Instituut Gezondheidheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) hebben afspraken gemaakt om de `bieroorlog' binnen de gemeente te beëindigen.

Enkele horecagelegenheden in de Tilburgse binnenstad waren de afgelopen dagen in een bieroorlog verwikkeld. Met het oog op carnaval boden zij alcoholhoudende dranken aan voor een bodemprijs.

Vanochtend voerden de betrokken partijen op het stadhuis overleg. Aan de ene kant zijn dat de concurrerende horecaondernemers die door te adverteren met lage prijzen meer klanten willen trekken. Aan de andere kant staan het NIGZ en de gemeente die overmatig alcoholgebruik vrezen, vooral door jongeren onder zestien jaar. Aan die groep mag volgens de wet geen alcohol worden verkocht.

De vrede is inmiddels weer een feit, meldt J. Krosse, directeur van het NIGZ vlak na het overleg. ,,Tijdens carnaval zal er niet met prijzen worden gestunt. Verder komt op een later tijdstip een overleg waarbij het hele alcoholbeleid wordt bekeken.'' Het is volgens hem niet de bedoeling dat horecagelegenheden met alcohol reclame maken. ,,Dat kan ook met een populaire dj of een andere ludieke actie.''

De regionale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland steunde het standpunt van het NIGZ en heeft zich uitgesproken tegen de stuntprijzen. Het hoofdbestuur onderschrijft dit, aldus een woordvoerder.

Bij een discotheek en een feestcafé konden mensen aanvankelijk onbeperkt bier, wijn of fris drinken voor negen respectievelijk tien euro. Een derde disco vroeg per drankje één euro. In een brandbrief riep Krosse de gemeente Tilburg op een halt toe te roepen aan deze oorlog. ,,Onder het mom van concurrentie-overwegingen wordt de indruk gewekt alsof men straffeloos jongeren kan aantrekken met alcohol tegen stuntprijzen en daarvoor nog reclame mag maken ook.''

NIGZ-directeur Krosse wees erop dat volgens de Drank- en horecawet dergelijke praktijken verboden zijn en pleitte voor ,,het verlies van de tapvergunning'' bij overtreding. Het NIGZ voerde vorig jaar actie tegen alcoholmisbruik.