Handen schudden voor Mugabe

Het Nederlands cricketelftal speelt vandaag in en tegen Zimbabwe. De omstreden wedstrijd levert goodwill op voor een omstreden bewind.

Het hartelijke welkom onderaan de vliegtuigtrap in Bulawayo overviel de Nederlandse cricketers die voor een wedstrijd in het toernooi om het wereldkampioenschap naar Zimbabwe waren gekomen. Traditionele Matabele-dansen werden uitgevoerd en een schier onafzienbare rij officials wilde gretig de handen van de spelers schudden. Iedereen gaf daar na een lange vliegreis vanuit Kaapstad via Johannesburg gewillig gehoor aan hoewel vooraf nog zo was voorgenomen niets te doen wat door het bewind in Zimbabwe voor propaganda zou kunnen worden misbruikt.

Pas later realiseerden enkele spelers zich dat ze niet eens wisten wie ze allemaal een hand hadden gegeven. Vanmorgen bleek op de voorpagina van de lokale krant dat het ritueel weer wat goodwill voor het vooral in Bulawayo verafschuwde bewind van president Robbert Mugabe had opgeleverd.

In de stad waar zo langzamerhand geen kruimel brood is te verkrijgen en de bevolking dagelijks minimal vijf uur in de rij staat voor de meest primaire levensbehoeften maakt men er geen geheim meer van. `Mugabe go home' en `Mugabe kaffer' sieren de vele hoge beveiligingsmuren rondom de huizen. Het nieuws dat er zich ergens wat balen meel bevinden heeft een volksoploop tot gevolg. De supermarkten beschikken over een beperkt assortiment met veel produkten waar eigenlijk niemand op zit te wachten. De drankschappen zijn goed gevuld. Elk merk whisky is er te krijgen, het bieraanbod is enorm. De prijzen zijn buitensporig. Drie ons gehakt kost 780 Zimbabwaanse dollars en dat is in de officiele koers ongeveer 15 euro. Zes eieren kosten 60 euro. En dit terwijl een baan gemiddeld 7 euro per week oplevert.

Het land lijdt onder Mugabe, die vanmorgen liet weten dat door de extreme droogte bijna acht miljoen Zimbabwanen met de hongersdood worden bedreigd. Hij heeft het er niet over dat Zimbabwe altijd de graanschuur van Afrika was en er op dit moment geen korrel meer komt van de geplunderde boerderijen, waar de meestal blanke boeren zijn verjaagd.

Bulawayo verzet zich massaal en openlijk tegen Mugabe, die zich als beschermheer van de Zimbabwaanse cricketbond dan ook niet laat zien tijdens de wedstrijd tegen Nederland. Het Nederlands elftal moet het doen met dezelfde in strak pak gestoken officials die gisteren op het vliegveld. Die melden bij voortduring dat Zimbabwe veilig is en dat er niets aan de hand is. De bezoekers uit Nederland kunnen zonder beperking de stad in en met eigen ogen aanschouwen dat de straten keurig zijn aangeveegd en de armoede en honger van het centrum voorlopig naar de sloppenwijken zijn verplaatst. Veel bewoners hunkeren opportunistisch naar de tijd van Ian Smith, de blanke heerser die met harde hand de economie in de hand hield van wat toen Rhodesië heette. Er was toen wel voldoende te eten en iedereen had wel ergens een baantje. Dat toen rijkdom en welvaart slechts was weggelegd voor de blanken schijnt de bevolking van Bulawayo nauwelijks te deren.

    • Geerhard de Grooth