Grote schoonmaak van boekhouding bij Fiat

Fiat heeft een grote boekhoudkundige schoonmaak gehouden in de hoop vanaf dit jaar opnieuw de weg terug omhoog te vinden. De crisis in de auto-industrie en ingrijpende reorganisatieprojecten hebben het verlies van het grootste Italiaanse industriële conglomeraat in 2002 doen oplopen tot meer dan vier miljard euro.

De autosector verloor het afgelopen jaar 1,35 miljard euro. De rest van het negatieve resultaat is toe te schrijven aan herstructureringskosten, rentes over schulden, afwaardering van industriële activiteiten en ook van bezittingen die nog te hoog stonden ingeboekt. Zo is het 5-procents-aandeel van Fiat in General Motors in waarde gedaald van 2,4 naar 1,16 miljard dollar.

Vanaf vandaag heeft het bedrijf een nieuwe president, de 68-jarige Umberto Agnelli, de jongere broer van de vorige maand overleden Giovanni Agnelli. Hij vervangt Paolo Fresco die Fiat ruim vier jaar heeft geleid. Fresco kon niet voorkomen dat Fiat achteruitging, tientallen procenten aan beurswaarde verloor, duizenden arbeiders ontsloeg en de autoverkoop enorm zag teruglopen. Samen met Agnelli treedt ook een nieuwe gedelegeerd bewindsvoerder aan, Giuseppe Morchio, een oud-Pirellimanager.

Behalve Morchio gaat ook Luca di Montezemolo, president van de succesvolle Fiat-divisie Ferrari, deel uitmaken van de leiding.