Geen steun sanering Corus

Bij het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus ligt al ruim een jaar een scenario klaar voor sanering van de staalproductie in Wales. Met het plan is tot nu toe niets gebeurd, omdat het geen steun heeft binnen het Corus-bestuur.

Corus, dat over twee weken naar de verwachting van analisten een verlies in de orde van grootte van 600 miljoen euro over 2002 bekend zal maken, zegt in een reactie dat het rapport ,,geen geldigheid'' bezit, aldus een woordvoerder. ,,Het is geschreven door een voormalige Corus-manager op zijn eigen initiatief. De raad van bestuur van Corus heeft er niet om gevraagd en heeft het ook niet bekrachtigd.''

Het rapport schetst tot in detail de problemen waar het verliesgevende staalbedrijf al sinds de fusie van Hoogovens en British Steel in 1999 mee kampt. Volgens het rapport is de enige manier om de belangrijkste activiteit van Corus, de productie van zogeheten stripproducten voor onder meer de auto- en verpakkingsindustrie, structureel winstgevend te krijgen, een harde sanering van de staalproductie in Wales.

Corus blijkt op een substantieel deel van zijn afzet van stripproducten – 35 procent – geld toe te leggen. Volgens het rapport, dat rekent met cijfers uit 2000, is de enige manier om de staalproductie weer winstgevend te krijgen het staken van het onrendabele deel van de productie.

Om de productiecapaciteit zo efficiënt mogelijk te benutten, stelt het rapport voor om de volledige stripproductie op één plek te concentreren. De keuze zou volgens het rapport moeten vallen op IJmuiden, omdat de gemiddelde kostprijs van een ton staal in Ijmuiden circa 50 euro lager ligt dan bij de Britse vestigingen, wat neerkomt op een kwart van de totale kostprijs. Door zo'n ingreep zouden opnieuw vele duizenden Britse banen verloren gaan, terwijl Corus sinds 2000 in Engeland al 10.000 banen heeft geschrapt. Corus heeft in Groot-Brittannië sinds de fusie de capaciteit al met drie miljoen ton staal teruggebracht.

CORUS: Pagina 10

    • Jochen van Barschot
    • Marc Serné