Doe je best, mannenfluit

Wie is er de `lkkr'-ste: Jim of Olivier? Douwe of Jamaj? De mailtjes van meisjes met meningen komen in hoog tempo binnen op www.vlinders4you, de nieuwe site van de `Vlinder-reeks'. Dat Jim en Jamaj echt bestaan en in het populaire tv-programma Idols meedingen naar de hoofdprijs, terwijl Olivier en Douwe fictieve jongens zijn, uit boeken van Daan Remmerts de Vries en Hans Kuyper, doet niet ter zake. Of toch, een beetje. De vraag of de personages uit de `vetchilluh'-Vlinderboeken echt bestaan, keert in de mailinglist telkens terug. Net als de waarschuwing van de beveiligingsdienst trouwens, dat woorden en tekens als `pijpen' en `[*]' niet op de site geduld worden.

Douwe, Olivier, Tanja en Marike, de hoofdpersonen uit de Vlinder-boeken, leven onder jongeren, zoveel is duidelijk, al meldt een enkeling dat de boeken niet leuk meer zijn als je de brugklas achter de rug hebt. Uitgeverij Leopold benaderde een kleine twee jaar terug vier auteurs, naast Remmerts de Vries en Kuyper ook Nanda Roep en Lydia Rood, om een reeks boeken te maken volgens een uniek concept. Ieder verzon zijn eigen hoofdpersoon en vertelt zijn eigen verhaal, in inmiddels drie boeken per auteur, maar de hoofdpersonen delen een omstandigheid. Ze zitten samen in de brugklas, op het `Rhijnvis Feithcollege' in een kustplaatsje. Ze kennen elkaar, en hun ouders kennen elkaar ook, althans, die van Douwe en die van Marike. In de nieuwe boeken in de serie blijken ze elkaar zelfs beter te kennen dan hun kinderen lief is. De vader van Roods Marike, die er als een soort Anton Heyboer al twee vrouwen op na houdt, en de moeder van Kuypers Douwe, een dominee, hebben een verhouding. Alleen weet Marike dat nog niet.

De reeks werkt als een soort soap. Ergens in de komende delen zal Marike achter de verhouding komen. Daar kan de lezer vast naar uitzien. Zelfs de Tanja van Nanda Roep en de Olivier van Remmerts de Vries zullen er wel van horen, want Tanja's beste vriendin heeft een verhouding met Marike's broer en Oliviers vader, stadsarcheoloog, heeft Douwe als hulpje bij het uitspitten van een VOC-scheepswrak.

De vele lijnen tussen de personages geven de Vlinderboeken zo langzamerhand iets duizelingwekkends. Je bent geneigd een schema te maken van wie wat met wie deelt, wie er op wie is en wie wie niet uit kan staan. Af en toe klopt er iets niet helemaal. De `feiten' wel, de auteurs letten goed op het tijdsverloop en de gebeurtenissen die de anderen bedenken, maar in uitwerking gaat wel eens iets mis. Marike ziet in Roods laatste boek, Marike vecht, Tanja schaatsen. Er gebeurt van alles, waar Roep in Roddels over Tanja alleen achteraf over schrijft.

Op stillistisch vlak is er minder te beleven dan inhoudelijk. De boeken zijn vooral lekker om te lezen. Ze zijn zonder uitzondering vlot geschreven, al hebben alle auteurs hun tekortkomingen. Kuyper bijvoorbeeld laat hoofdpersoon Douwe als hij gaat plassen weinig geloofwaardig `Doe je best, mannenfluit' denken. Ook is hij de enige auteur die zijn hoofdpersoon, net als in eerdere delen, allerlei ongeloofwaardige jongensavonturen buiten schooltijd laat beleven. Roep daarentegen schrijft overdreven bijdetijds, met woorden als `kanjer' en `spetter', en vale vergelijkingen als `superblond haar' en `ijsblauwe ogen'. Rood en Remmerts de Vries zijn juist weer wat te hoogdravend van toon. Toch zijn alle vier personages mooie `round caracters' geworden.

Op de site zie je de lezers hunkeren. Ze kunnen de boeken meestal niet allemaal tegelijk aanschaffen. Er wordt gevraagd naar wie er nog een kortingsbon uit de Tina overheeft.

Nanda Roep: Roddels over Tanja. 107 blz. Daan Remmerts de Vries: Olivier en het beest. 112 blz. Lydia Rood: Marike vecht. 103 blz. Hans Kuyper: Douwes vierde meisje. 116 blz. Leopold. Vanaf 11 jaar. €10,25 per deel.

    • Judith Eiselin