Djindjic wil `federalisering' van Kosovo

De Servische premier Zoran Djindjic heeft gisteren een `federalisering' van Kosovo voorgesteld. ,,Het Servische volk moet worden behandeld als een constituerend volk in de provincie, gelijk aan de Albanese meerderheidsbevolking'', aldus Djindjic. Eerder deze week hebben vier Servische gemeenten in Noord-Kosovo zich `soeverein' verklaard, een stap die door de Kosovo-Albanezen wordt gezien als een eerste stap op weg naar afscheiding. Djindjic dreigde vorig weekeinde dat hij een Servische ,,ministaat'' zal steunen als Kosovo zich onafhankelijk zou verklaren. Een Servisch verzoek om troepen naar Kosovo te mogen sturen om er de rechten van de Serviërs te garanderen, is deze week door het bestuur van de Verenigde Naties in Kosovo van de hand gewezen met het argument dat dat de regio zou destabiliseren.