Damrak en Ahold stijgen licht

Het Damrak was vanmorgen een uitschieter tussen de Europese beurzen. De effectenbeurs in Amsterdam noteerde tegen het einde van de ochtend een bescheiden, maar duidelijke plus. Handelaren in Franfurt, Parijs en Londen drukten de graadmeters in het rood.

Op het Damrak stond de beeldbepalende AEX-index tegen het middaguur 0,57 procent, ofwel 1,48 punten, hoger op 259,93. De positieve richting werd ingegeven door het hogere slot van Wall Street gisteren, aldus een analist.

Het nieuws dat voormalig minister en huidig interimburgemeester van Delfzijl, A. Jorritsma commissaris wordt bij Priority Telecom, een dochter van UPC, zorgde voor een koersstijging van 32 procent naar 66 eurocent. Dit Jorritsma-effect had een klein volume (16 aandelen).

Een van de neerwaartse uitschieters onder de hoofdfondsen was Heineken. Het aandeel moest 58 eurocent terug op 33,07 euro, een daling van 1,7 procent.

Ahold zette na enige aarzelingen in de eerste handelsuren de stijging van gisteren door. Het aandeel noteerde een plus van 5 cent op 3,57 euro. Ook de banken, die de afgelopen dagen omlaag werden getrokken door de problemen bij Ahold, herstelden zich. Alleen Fortis zag de koers licht dalen.

In aanloop naar de presentatie van de jaarcijfers, maandag, steeg het aandeel KPN. Analisten verwachten dat het telecombedrijf over het vierde kwartaal van 2002 een stevige winstgroei heeft geboekt. Bij de middelgrote fondsen hadden de kopers eveneens de overhand. Grootste stijger was het staal- en aluminiumbedrijf Corus, gevolgd door automatiseerder PinkRoccade.

De rest van Europa gaf een wisselend beeld te zien. Parijs verloor 0,3 procent, Frankfurt 0,4 procent; koopjesjagers in Londen wisten een verlies van 0,4 procent weg te werken, waardoor de FTSE-index aan het einde van de ochtend net iets boven het nulpunt kwam.

De Nikkei-index op de effectenbeurs in Tokio hield het hoofd maar net boven water. De beursbarometer sloot vrijwel onveranderd op 8363 punten. Dat komt neer op een winst van 0,04 procent ofwel 3,7 punten.

De overige Aziatische beurzen lieten een wisselend beeld zien. Sydney ging 0,1 procent omhoog. De Kospi-index sloot met een verlies van 1,2 procent. Hongkong was lager.