Cyprus besluit later

De Cypriotische leiders geven secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties op 10 maart in Den Haag antwoord op de vraag of ze kunnen instemmen met het VN-voorstel voor hereniging van het gedeelde eiland. Dit meldde Annan vanmorgen na overleg met de twee leiders.

Oorspronkelijk had de VN-topman 28 februari als uiterste datum genoemd, waarop de president van Grieks-Cyprus, Papadopoulos, en de leider van de Turkse Cyprioten, Denktas, zich zouden moeten uitspreken over het voorstel. Die datum was niet haalbaar.

Volgens het VN-voorstel van Annan krijgt Cyprus twee deelstaten naar Zwitsers model. De Turkse Cyprioten moeten daarvoor gebied inleveren. De Turks-Cypriotische leider Denktas voelt overigens niets voor een referendum over het VN-plan. Volgens hem is een volksraadpleging ,,niet correct en democratisch''. ,,Is het mogelijk dat mensen zo'n gecompliceerd plan kunnen begrijpen, dat zoveel pagina's telt met allerlei verwijzingen naar wetten en verdragen?'', vroeg Denktas zich vanmorgen af.

Op Cyprus leven een Turkse en een Griekse gemeenschap. Alleen de Grieken kunnen rekenen op internationale erkenning.