Brieven

Ongevraagde post heeft vaak hetzelfde effect als het verzoek van de netjes geklede man die je op straat staande houdt met de beschaafd uitgesproken woorden: ,,Mag ik u iets vragen?''

,,Ja'', zeg je argeloos.

,,Kunt u een kleinigheid missen....''

Je voelt je genaaid, om een woord te gebruiken dat ze bij Albert Heijn nog niet in de aanbieding hebben. Een bedelaar hoort een slecht gebit te hebben en geen goed zittende colbertjes te dragen.

Ongevraagde post valt evenmin te ontwijken. Opeens ligt de brief geopend op je knieën en vanaf dat moment is alles mogelijk. Het kan een oude liefde zijn die iets heeft af te rekenen, of een nieuwe liefde die een nieuwe lente belooft, maar het kan ook, om me tot de afgelopen week te beperken, Harmen Siezen zijn of Gerlof Cerfontaine. En dan is het écht oppassen geblazen.

Harmen Siezen is Ambassadeur (met een hoofdletter) van de BankGiroLoterij geworden. Ik ben blij voor Harmen dat hij na zijn pensionering bij het NOS-Journaal zo snel een leuke hobby heeft gevonden, maar is het nu echt nodig dat hij me meteen met een ultimatieve brief overvalt?

Dit schrijft hij: ,,U behoort tot een kleine groep deelnemers van de BankGiroLoterij die niet maandelijks, maar tweemaandelijks meespeelt. Deze speelwijze is in januari 2003 komen te vervallen. Dit jaar speelt u dan ook niet om de maand, maar de aankomende zes maanden aaneengesloten mee. Hierna moeten wij uw deelname beëindigen óf omzetten naar een maandelijkse deelname.''

Harmen bedoelt: tot dusver speelde jij, voorzichtige vrek, voor slechts vijf euro per twee maanden mee, maar wij vinden dat toch wel erg klein bier, zoals je zult begrijpen. Verdubbelen, die inzet, en anders sodemieter je maar op, kale neet!

Akkoord, Harmen, ik ga al.

Gerlof is als president-directeur van Schiphol een tikje ongerust over de overlast die hij me met zijn nieuwe Polderbaan kan bezorgen. ,,Daar staat tegenover'', excuseert hij zich meteen, ,,dat het een dynamische bedrijfstak is waar velen direct of indirect economisch voordeel bij hebben.''

Helemaal mee eens, en ik zal Gerlof dan ook niet te veel lastigvallen met allerlei klachtjes. Hij belooft dat hij `binnen de wettelijk vastgestelde milieugrenzen' zal blijven, en hij heeft een kaartje bijgesloten met een overzicht van de uitvliegroutes. Mijn buurt komt er redelijk vanaf, maar elders kunnen ze hun borst natmaken. Gerlof, bedankt! Alleen dit ene zinnetje bevalt me niet helemaal: ,,In de praktijk moet rekening worden gehouden met een zekere spreiding.''

Het is ook weer een kleinigheid, maar juist daaróm.

P.S. De drie winkeliers uit Wapenveld, over wie ik vorige week schreef, zijn door de kantonrechter van Apeldoorn vrijgesproken. Zij werden vervolgd omdat zij in hun winkel het bordje ,,Wij laten 1 asielzoeker per keer binnen'' hadden opgehangen. De rechter vindt dit weliswaar een vorm van discriminatie die in beginsel strafbaar is, maar hij acht het niet bewezen ,,dat de winkeliers daadwerkelijk personen niet in hun zaak hebben toegelaten''.

    • Frits Abrahams