Banken spekkoper bij Ahold

De banken die supermarktconcern Ahold afgelopen weekeinde een noodkrediet hebben gegeven, kunnen de komende twaalf maanden bijna 70 miljoen euro verdienen aan rentewinsten en provisies die het noodlijdende concern op de lening van 3,1 miljard euro moet betalen.

Ahold moet een opslag boven de Europese rente betalen van twee procentpunt plus `afsluitprovisies' van een kwart procent, zeggen bankiers. De opslag is het vijfvoudige van wat Ahold vorig jaar op een groot krediet betaalde.

Beleggers hebben de afgelopen dagen voor miljarden euro verliezen geleden op aandelen Ahold na het bekend worden, afgelopen maandag, van een boekhoudschandaal bij een Amerikaans dochterbedrijf. De aandelen Ahold zijn tweederde in koers gedaald. Ook de waarde van effecten met een vaste rente (obligaties) is gekelderd.

,,De banken hebben Ahold bij de ballen, dan kun je alles vragen'', zegt een bankier die bekend is met grote reddingsacties. Andere kenners noemen het rentepercentage in lijn met wat bedrijven met een zwakke financiële positie moeten betalen.

Ahold reageerde de afgelopen dagen niet op verzoeken om toelichting. ABN Amro, de leidende bank van Ahold, wil niets zeggen over de prijs van het krediet. De andere banken zijn ING, tevens de op een na grootste aandeelhouder van Ahold, Rabobank en de Amerikanen JP Morgan Chase en Goldman Sachs.

VNO-NCW-voorzitter J. Schraven stelt in een vraaggesprek dat er in zijn ogen geen sprake is van fraude bij Ahold, maar hij vreest wel dat het debacle met het supermarktconcern het vertrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven geschaad wordt.

OPINIE: pagina 7

ACHTERGROND: pagina 9, 11, 12

WWW.NRC.NL: dossier Ahold

    • Menno Tamminga