Ayaan Hirsi Ali 11

In de brief van de ambassadeurs wordt een verkeerd woord gebruikt dat voor de verdere houding tegenover de ambassadeurs van fundamenteel belang is. Hirsi Ali wordt aangeduid met `public official' en dat is zij niet! Zij is volksvertegenwoordiger en haar taak bestaat uit het kritisch volgen en controleren van alle `public officials'. Ze vertegenwoordigt niet de overheid maar de mensen die op haar gestemd hebben.

Daarom had Zalm ook niet op de brief moeten ingaan. Er is maar één juist antwoord: `Heren Ambassadeurs, u vertegenwoordigt uw regering. In sommige van uw landen zijn parlementariërs inderdaad `public officials' omdat ze hun functie uitoefenen bij de gratie van hun regering. Zoniet bij ons, ze worden hier allen direct gekozen en kunnen niet door de regering benoemd en of ontslagen worden. Als u van mening bent dat verhoudingen met uw regeringen met ons op het spel staan dient u zich als vertegenwoordiger van uw regering tot mijn regering te wenden. Mijn fractie is niet de regering zodat ons gesprek alleen informeel en of informatief kan zijn.'

Het lijkt me een goed idee dat de discussie met de moslimwereld echt gevoerd gaat worden. En dat ze zich daarbij niet voortdurend achter overgevoeligheden verschuilen. Ik heb wel wat vragen. Waarom blijkt de islam geen voedingsbodem voor democratie? Hoe komt het dat er in de islam een `renaissance' en `hervorming' maar niet van de grond wil komen? Zo kunnen we wel even doorgaan, maar onze `public officials' zijn kennelijk bang 1,5 miljard eenvoudigen van geest te krenken, en dat is pas echt gênant.

    • Han Smit