`Argentinië' geen gevaar voor Ahold

De problemen bij de Argentijnse Ahold-dochter Disco zullen de resultaten van het concern als geheel niet negatief beïnvloeden. Dat heeft Ahold gisteren laten weten na een intern onderzoek in Argentinië.

De Argentijnse top van Disco heeft zijn ontslag moeten indienen. In de nieuwe directie en raad van toezicht van Disco Ahold International Holdings is een aantal Nederlandse Ahold-functionarissen benoemd.

De bekendmaking van dit nieuws, het eerste communiqué van Ahold in drie dagen tijd, leidde gistermiddag tot een stijging van het aandeel Ahold op de beurs in Amsterdam met ruim 25 procent. Het aandeel sloot gisteren op 3,52 euro na de dag te zijn begonnen op een koers van 2,80 euro. Aan het eind van de ochtend was de koers vrijwel vergelijkbaar met het slot van gisteren.

In een korte mededeling liet Ahold gistermiddag weten dat het boekenonderzoek in Argentinië heeft uitgewezen dat er ,,geen materiële gevolgen zijn voor de financiële resultaten van Ahold''. Het bedrijf gaf niet aan of de ,,dubieuze financiële transacties'', waarvan het op maandag melding maakte, daadwerkelijk zijn geconstateerd bij de Argentijnse dochteronderneming.

Het bedrijf bevestigde gisteren het vertrek van de Argentijnse top van Disco waarvan eerder deze week al sprake was. Het gaat daarbij om topman Eduardo Orteu, financieel bestuurder Gustavo Papini en commerciële man José Sánchez.

Tot nieuwe topman van Disco is benoemd Alfredo García Pye, momenteel landenmanager Peru van de werkmaatschappij Santa Isabel. De nieuwe financiële man wordt Pieter de Nooij, lid van de `Latin America Support Group' van Ahold die zich mede met het onderzoek in Argentinië heeft beziggehouden.

In een aparte mededeling aan het bestuur van de beurs van Buenos Aires maakte Disco de benoeming bekend van Mattheus de Raad en Lucas de Jong als voorzitter respectievelijk vice-voorzitter van de raad van toezicht. De Jong is al langer werkzaam voor Ahold in Argentinië en heeft zich de afgelopen dagen intensief beziggehouden met het interne onderzoek naar de gang van zaken bij Disco.

In zijn communiqué liet Ahold gisteren weten een Nederlands team bij Disco te hebben geïnstalleerd om ,,verdere actieve steun te bieden aan de onderneming''. Het team zal zich ,,richten op controle en naleving van de ondernemingsprincipes van Ahold''.

Ahold-manager De Jong bevestide gisteren desgevraagd dat er moeilijkheden zijn bij Disco, maar verwees voor verdere informatie hierover naar mededelingen die de afdeling voorlichting van Ahold ,,op zeer korte termijn'' zou doen. Vanmorgen reageerde Ahold niet op verzoeken om informatie. De activiteiten van de Disco-holding strekken zich naast Argentinië uit tot Chili, Peru en Ecuador.

COMMENTAAR: pagina 11

ARGENTINIË: pagina 13

NIEUWS EN VRAAGGESPREK SCHRAVEN: pagina 13

WWW.NRC.NL: Dossier Ahold