Arcelor beperkt verlies over 2002

Arcelor, de grootste staalproducent ter wereld, heeft in 2002 minder verlies geleden dan het jaar daarvoor als gevolg van prijsstijgingen op de staalmarkt. Het Frans/Spaans/Luxemburgse concern zette het operationele verlies uit 2001 vorig jaar om in een positief bedrijfsresultaat.

Arcelor, dat 110.000 werknemers heeft in 60 landen, maakte gisteren voor het eerst sinds de fusie van het Franse Usinor, het Spaanse Aceralia en het Luxemburgse Arbed in 2001 resultaten bekend over een volledig boekjaar. Het netto verlies bedroeg 121 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 339 miljoen over 2001. Het bedrijfsresultaat steeg van 200 miljoen euro negatief naar plus 780 miljoen euro, als gevolg van kostenbesparingen en synergie-effecten van de fusie. De omzet daalde met 3,3 procent tot 27,5 miljard.

De afzet van Arcelor steeg vorig jaar marginaal tot 44 miljoen ton staal, een half miljoen ton meer dan in 2001. De operationele marge van het concern als geheel was 2,9 procent. Om die marge te verbeteren kondigde Arcelor onlangs de sluiting aan van vier grote vestigingen in België, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Met de sanering stoot Arcelor miljoenen tonnen aan productie af waar het geen winst op maakt. Bestuursvoorzitter Guy Dolle zei vanmorgen in een toelichting op de jaarcijfers op het hoofdkantoor in Luxemburg vast te houden aan deze ,,rigoreuze aanpak'' om ,,de productie aan te passen aan de vraag en de ontwikkeling van de marges''. De synergievoordelen van de fusie moeten in 2006 het niveau van 600 miljoen euro op jaarbasis bereikt hebben, aldus Dolle. ,,We zijn op de goede weg. Dit jaar streefden we naar 120 miljoen euro aan synergievoordelen en hebben we 190 miljoen bereikt.''

Arcelor trekt zich vooralsnog niets aan van de grootscheepse protesten tegen de saneringen en vakbondsacties zoals onlangs de gijzeling van de directie van Cockerill Sambre in Luik, één van de Arcelor-vestigingen die op termijn gesloten wordt. Voor 2003 verwacht Arcelor verdere verbetering van de resultaten als gevolg van de hogere staalprijs, kostenbesparingen en synergie-effecten.

In het afgelopen jaar zorgden de prijsstijgingingen op de staalmarkt tot een flinke verbetering van de winstmarge op stripproducten (platte staalproducten voor onder meer de automobiel- en verpakkingsindustrie), goed voor de helft van de omzet van Arcelor. ,,De marge op stripproducten is gestegen van 2,6 procent in het eerste kwartaal tot 10 procent in het vierde kwartaal'', aldus financieel bestuurder Michel Wurth vanmorgen in een toelichting op de gisteren nabeurs gepubliceerde jaarcijfers. In 2001 maakte Arcelor nog verlies op de stripactiviteiten. Alle vier divisies van Arcelor boekten vorig jaar een positief bedrijfsresultaat. Behalve de stripacititeiten leidde in 2001 ook de roestvast staal operaties nog verlies. Bij roestvast staal werd de negatieve marge van 16 procent in 2001 na reorganisaties omgezet in een postieve marge van 1,1 procent. De resultaten van de onderdelen bouw- en constructiestaal en handel & distributie bleven stabiel.