Amelander asielzoekers mogen blijven

Alle 56 Amelander asielzoekers mogen tot de zomer in de drie tijdelijke opvangcentra op het eiland blijven. Dit heeft algemeen directeur G. Wouters van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) gisteren bekendgemaakt. Hij nam het besluit na gesprekken met staatssecretaris Wijn, de Friese commissaris der Koningin Nijpels en de Friese gedeputeerde J. Ploeg (CDA). De laatste twee pleitten voor een langer verblijf van de asielzoekers op het eiland. Volgens Wouters, die het besluit gisteren voor Omrop Fryslân radio bekendmaakte, is de ,,eenmalige stap , gezet uit ,,coulance'' met de Amelander asielzoekers. Het COA kon de eenmalige stap zetten omdat ,,het hier om een eiland gaat'', aldus Wouters.

De gemeenteraad van Ameland was gistermiddag juist in spoedzitting bijeen over de kwestie, toen het nieuws bekend werd. Burgemeester P. Verhoeven van Ameland noemt het besluit van het COA ,,moedig''. ,,Het is alleen jammer dat ze niet eerder met ons om tafel zijn gaan zitten, zodat we samen de problemen konden oplossen.'' De gemeente Ameland en de provincie Friesland waren bereid de kosten van de opvang van de asielzoekers voor hun rekening te nemen. De asielzoekers vochten de gedwongen overplaatsing twee keer aan bij de rechter, omdat ze niet middenin het schooljaar van hun kinderen wilden verhuizen naar reguliere asielzoekerscentra op de vaste wal.

Gistermiddag diende in Assen een zaak over de ontruiming van een AZC in Assen. De asielzoekers wilden zo voorkomen dat de eenheden eerder dicht gaan dan de geplande datum van 23 mei. Het COA wil dat de bewoners eerder verhuizen. Ongeveer vijftig bewoners van AVO's woonden het geding bij. Volgens advocaat I. Zuidhoek van de asielzoekers houdt het COA er een intimiderende werkwijze op na. ,,Mensen moeten op een briefje kijken of zij degenen zijn die binnen 48 uur moeten vertrekken'', hield zij de rechter voor. Zuidhoek stelde dat de asielzoekers door de 'extreem korte termijn' in de problemen komen.