`Ahold deed zelf aangifte in Amerika'

Ahold heeft zelf `eind vorige week' justitie benaderd over onregelmatigheden in de boekhouding bij cateringdochter US Foodservice. Hiertoe werd contact opgenomen met het parket in New York.

Mede hierdoor zouden de algemeen directeur en de financieel directeur van US Foodservice, het bedrijfsonderdeel van Ahold dat de winst wellicht meer dan een half miljard dollar te hoog voorstelde, nog op hun positie zitten.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vanochtend. Ahold kon vanochtend niet inhoudelijk hierop reageren. Ahold maakte op maandag bekend dat de winst bij de Amerikaanse dochter met terugwerkende kracht zal worden aangepast. De top is teruggetreden.

Het aantal claims in het boekhoudschandaal dijt in de tussentijd verder uit. Het New Yorkse advocatenkantoor Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz heeft de aanklacht tegen Ahold uitgebreid. Naast de onderneming en enkele van zijn bestuurders wordt nu ook de accountant van Ahold, Deloitte & Touche, beschuldigd. Waarvan Deloitte & Touche wordt beschuldigd is vooralsnog onduidelijk.

Bij de Vereniging van Effectenbezitters hebben zich inmiddels 2.000 gedupeerde beleggers gemeld. De belangenbehartiger van de kleine belegger weet nog niet of zij een rechtszaak tegen Ahold zal starten.

De allergrootste verliezer onder de Ahold-beleggers is de Amerikaanse vermogensbeheerder Capital Research & Management die vorig jaar op de beurs bijna 7 procent van alle gewone aandelen blijkt te hebben opgekocht. De vermogensbeheerder heeft zijn belang van 64.529.500 aandelen (stand per 31 december 2002) pas afgelopen week onthuld bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities & Exchange Commission (SEC). Bij de huidige koers van Ahold is het verlies bijna 400 miljoen euro. De vermogensbeheerder zegt desgevraagd nooit op vragen in te gaan over individuele beleggingen. Capital Research bezit ook meer dan 10 procent van de Aegon-aandelen.

Delta Lloyd en ING, die beide meer dan 5 procent van het kapitaal van Ahold bezitten, blijken een deel van hun gewone aandelen te hebben verkocht. Zij bezitten tevens grote pakketten aandelen met een vaste rente (zogeheten prefs) die geen beursnotering hebben en derhalve niet in koers zijn gedaald.

Ahold maakte gisteravond bekend dat de raad van commissarissen wordt uitgebreid met Jan Hommen, financieel directeur van Philips. Hommen heeft veel gezag opgebouwd als bestuurder van Philips. Onder zijn leiding werd de schuldenlast van het elektronicaconcern teruggebracht en werd de financiële rapportage verbeterd. De verslaggeving van Philips geldt als een van de snelste en meest uitgebreide in Nederland. De benoeming van Hommen zal op de jaarvergadering van 13 mei worden voorgesteld.