WAT DOEN DE KINDEREN

Astronaut spelen

Om het publiek van actuele ontwikkelingen op de hoogte te brengen zijn er gedurende enkele weken gratis rondleidingen over de permanente tentoonstelling van Space Expo. Bezoekers maken een reis door de geschiedenis van de ruimtevaart. Van de lancering van de Spoetnik 1 in 1957 via het historisch hoogtepunt, de maanwandeling van Neil Armstrong en Buzz Aldrin in 1969, tot en met de laatste ontwikkelingen rondom het International Space Station. In de expositieruimte in Noordwijk staan testmodellen van satellieten en levensgrote schaalmodellen van raketten en de Hubble Space Telescoop. Er is aandacht voor de rol en het belang van satellieten; bij ruimteonderzoek, weersvoorspellingen, moderne communicatiemiddelen en bij spionage zoals recent weer bleek bij de foto's van Irak die Colin Powell presenteerde. Onder leiding van een gids maken jong en oud een lancering van de Europe Ariane 4 draagraket mee, kruipen ze in de huid van een astronaut en repareren met een robotarm een door een meteoriet beschadigd station.

Space Expo, Keplerlaan 3, Noordwijk. Inl 0900-87654321 of www.space-expo.nl. Gratis rondleidingen dag t/m zo 9 maart.

Technische kunst maken

De Zwitserse kunstenaar Jean Tingueluy maakt van afgedankte machines en apparaten kunstwerken die met één druk op de knop gaan bewegen. Tot en met 9 maart kunnen kinderen in Nemo in Amsterdam van oude elektrische apparaten een kunstwerk bouwen. De kinderen mogen onderdelen gebruiken van apparaten als radio's, telefoons, mixers en computers die zij zelf uit elkaar hebben gepeuterd in het Haal-maar-uit-elkaar-Lab. Technische experts vertellen hoe de apparaten werken en begeleiden de kinderen. Na de voorjaarsvakantie wordt het werk tentoongesteld in de Centrale Hal van NEMO. Verder zijn er in de vakantie kindertheatervoorstellingen over dr. Magneto, de elektrische mens, die met een Van der Graaf Generator de haren van kinderen uit het publiek overeind zet.

Technokunstwerk maken in NEMO, Amsterdam. Open tijdens voorjaarsvakantie: ma t/m zo 10-17u. Entree t/m 3 jaar gratis, vanaf 4 jaar €10. Inl www.e-NEMO.nl of 0900-9191100.

Met papegaaien praten

Tot en met 9 maart zijn in Rio Negro, de tropische kas van Ecodrome, Amazone-papegaaien en rondvliegende toekans te bewonderen. Papegaaien zijn onlosmakelijk verbonden met piraten en kinderen kunnen met een echte schatkaart in het park op zoek gaan naar schatkisten waar hun piratenkennis op de proef wordt gesteld. Op het eiland midden in Rio Negro zijn sinds kort vijf Amazonepapegaaien te bewonderen. Deze opvallende, groene vogels zijn enorm luidruchtig. Onder de bomen waar de papegaaien leven en eten, krioelt het van de dieren die komen profiteren van het afval dat de papegaaien produceren. Ieder hapje dat niet lekker genoeg smaakt, wordt door de dieren naar beneden gegooid, waar het wordt opgegeten door de vissen in het aquarium en de insecten die op het eiland leven.

Ecodrome Zwolle, circa 10 min. lopen van station Zwolle bij A28-afslag Zwolle Zuid. In de schoolvakantie dagelijks open van 10-17u. Entree. Volw €8,75 en 4-11 €7,25.

Deftig doen

In Museum Het Valkhof in Nijmegen wordt op vrijdag 7 maart de Kinderworkshop `Deftige dames, hoge heren' gegeven in het kader van de gelijknamige tentoonstelling. Kinderen van vier tot en met 10 jaar bekijken de tentoonstelling o.l.v. een deftige dame en gaan zich vervolgens zelf verkleden als deftige dames en heren. Tot slot wordt een groepsportret gemaakt waar hun creatieve inspanningen op worden vastgelegd.

Workshop voor kinderen. Vr 7 mrt 13-14u. Kosten €1 boven het museumticket. Kinderrondleiding `De Maskerade' t/m 9 mrt dagelijks van 14u30-15u30. Kosten museumticket 4 t/m 16 jaar €3, volwassenen €4,50. Reserveren bij de kassa op de dag zelf. Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Inl 024-3608805 of www.museumhetvaklhof.nl

Reuzenpuzzel leggen

In Mobilion staat deze crocusvakantie de landkaart centraal. Kinderen mogen een reuzenpuzzel leggen van de provincie Utrecht, zelf een kaart maken van Mobilion of een belevingskaart ontwerpen. Op de computer kunnen ze hun eigen huis opzoeken, en de kleinsten kunnen een wereldbol knutselen. Elke dag is er om 14u een speciale kinderrondleiding over de kaarten in Mobilion. En op zaterdag 1 maart is er om 14u een excursie naar Verkeerscentrum Oudenrijn, van waaruit de snelwegen in Midden Nederland in de gaten worden gehouden. De expositieruimte is ingericht met prachtige oude en zelfs antieke wegenkaarten en atlassen, schoolkaarten, luchtfoto's, waterkaarten en meer. Op een video is te zien hoe kaarten gemaakt worden.

Mobilion, Groenewoudsedijk 2a, Utrecht. Inl 030-2840784 of www.mobilion.nl Entree gratis.

Dikkie Dik feliciteren

Op zaterdag 1 en zondag 2 maart viert Dikkie Dik zijn verjaardag in Kasteel Groeneveld. Acteur en verteller Frank Groothof komt zaterdag voorlezen en Jet Boeke leest op zondag voor uit haar nieuwe boek Dikkie Dik jarig! Tot en met 2 november is er een tentoonstelling gewijd aan Dikkie Dik.

Verjaardag van Dikkie Dik. Zat 1 en zon 2 maart van 12-16u30. Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, Baarn. Inl 035-5420446 of www.kasteelgroeneveld.nl

Informatie over kinderactiviteiten kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of naar agenda@nrc.nl