Voorkeur Bioscopen

Sunshine

De Hongaarse regisRseur István Szabó knoopt in zijn 3 uur durende film Sunshine die anderhalve eeuw (1840-1989) beslaat alle lijnen uit zijn oeuvre aan elkaar. Vooral de angst voor verlies van joodse identeit door assimilatie wordt verbeeldt door hoofdpersonen uit drie generaties, die telkens door Ralph Fiennes gespeeld worden. Ignatz Sonnenschein, de zoon van een succesvolle likeurstoker, verandert als veelbelovend jurist aan het einde van de 19de eeuw zijn naam in Sors, Latijn en Hongaars voor noodlot. Door zich te assimileren denkt hij carrière te kunnen maken in de liberale dubbelmonarchie, maar het antisemitisme van staat en burgerij bezorgt hem toch zijn ondergang. De geschiedenis herhaalt zich twee keer, wanneer zijn zoon en kleinzoon zich aanpassen aan respectievelijk het fascistoïde Horthy-regime en de communistische dictatuur. Wat je ook hebt bereikt, vroeger of later ben je toch weer een stinkjood, zo luidt Szabó's boodschap. In dat geval is het dus beter je ware aard niet te verloochenen.

Sunshine (A napfény íze). Regie: István Szabó. Met: Ralph Fiennes, Jennifer Ehle, Molly Parker, Rosemary Harris, James Frain, Deborah Kara Unger, William Hurt, Rachel Weisz, Miriam Margolyes. In 7 bioscopen.

Open hearts

In Open Hearts gebeuren vreselijke dingen. Een jongeman loopt een dwarslaesie op door op het verkeerde moment een autoportier te openen en kan nooit meer lopen. Zijn verloofde, uit bitterheid en zelfmedelijden door het slachtoffer verjaagd, werpt zich in de armen van een arts, de echtgenoot van de bestuurster van de fatale auto. Van dit materiaal voor een soap maakte Susanne Bier een antimelodrama, in de Deense DOGMA95-serie.

Regie: Susanne Bier. Met: Mads Mikkelsen, Sonja Richter, Paprika Steen, Nikolaj Lie Kaas, Stine Bjerregaard. In 10 bioscopen.

Ten

Minimalistische, sobere quasi-documentaire van de Iraanse grootmeester Abbas Kiarostami. In tien hoofdstukken, die aftellen van 10 naar 1, kijken we naar de gesprekken die een naamloze vrouw in haar auto voert. De camera staat voortdurend gericht op haar zoontje Amin. Deze eerste scène zet de toon: zij betoont zich een onafhankelijke, zelfstandig denkende vrouw en Amin ontpopt zich als jonge variant van de bezitterige, intolerante patriarch.

Regie: Abbas Kiarostami. Met: Mania Akbari, Amin Maher, Roya Arabshahi. In vijf bioscopen.

En verder

Lord Of The Rings II: The Two Towers in meer dan negentig theaters; Lagaan: Once Upon A Time In India Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Filmmuseum; Catch Me If You Can in meer dan achtenzeventig theaters; Chicago in meer dan 57 theaters; Cidade De Deus (City Of God) in meer dan elf theaters; 8 Mile in meer dan 47 theaters; Kraak! In vier theaters. Science Fiction in meer dan 17 theaters; Spy Kids 2: The Island Of Lost Dreams in meer dan negentig theaters; Two Weeks Notice in meer dan eenentachtig theaters; Valentin in meer dan twaalf theaters. Zus & Zo in vier theaters.