Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van de voormalige Bosnisch/Servische president Biljana Plavšic over wie het Joegoslavië-tribubaal vandaag een uitspraak heeft gedaan. Verder een reportage over het verdwijnen van de veer tussen Vlissingen en Breskens, door de komst van de Westerscheldetunnel. Ned.2, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de werkloosheid die schrikbarend omhoog schiet. Vooral jongeren komen moeilijk aan de slag. Jan van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen geeft commentaar. Verder schrijver Thomas Rosenboom over zijn nieuwe boek De Nieuwe Man. Ned.3, 22.20-23.15u.

DOCUMENTAIRE

Histories. Over de winter in 1963 die zo koud was dat zelfs het zoute water van de Noordzee bevroor. Canvas, 21.00-21.45u.

Reporter. Over artsen in Nederland en België die steeds vaker voor het toedienen van slaapmiddelen en morfine kiezen om het leven van doodzieke patiënten te bekorten. Op die wijze omzeilen zij de tijdrovende euthanasieprocedures. Ned.3, 21.18-22.00u.

Hoge bomen: Prins Bernhard. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.48-22.35u.

De slag om Stalingrad. Tweede deel van een drieluik over de slag om Stalingrad die honderdduizenden Duitse soldaten het leven kostte. Vanavond wordt het Duitse leger door het Russische Rode leger ingesloten. Ned.2, 21.55-22.50u.

Kinderen en prostitutie: Gepakt. Over de naar schatting drieduizend jongens die in Nederland in de prostitutie werken en een portret van de 32-jarige Mark die na veelvuldig seksueel misbruik in de prostitutie belandde. Ned.1, 23.35-0.30u.

FILM

Death Becomes Her (Robert Zemeckis, 1992, VS). Zwarte komedie drijft op sterren en speciale effecten. Kwetsbare maar onsterfelijke Meryl Streep en Goldie Hawn strijden om de gunst van Bruce Willis. Net5, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

The Puppet Masters (Stuart Orme, 1994, VS). Slap aftreksel van Invasion of the Body Snatchers. Donald Sutherland ondekt dat de bevolking van Iowa wordt beheerst door buitenaardse parasieten. SBS6, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Cruel Intentions (Roger Kumble, 1999, VS). Vijfde verfilming van Pierre Choderlos de Laclos' brievenroman `Les liaisons dangereuses' uit 1782 speelt in het Manhattan van de jaren negentig. Film over manipulatie en verleiding in rijkeluismilieu werd destijds in deze krant omschreven als `veredelde soap'. Camerawerk van Theo van de Sande. V8, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

.Yaaba (Idrissa Ouedraogo, 1989, Frankrijk/Burkina Faso/Zwitserland). Regisseur Ouedraogo filmde in zijn eigen dorp, in het voormalige Opper-Volta, een authentiek, praktisch onbeweeglijk drama over de relatie tussen een 12-jarig jongetje en een oude, door de dorpsbewoners verstoten kruidenmengster. TV5, 22.20-24.00u.

.Shadows and Fog (Woody Allen, 1992, VS). In het slagschaduwrijke zwart-wit van het Duitse filmexpressionisme gedraaide, Kafkaëske legende over terreur en liefde in een Duitse stadje in de jaren twintig. Met Allen als de burgerman Kleinmann, Mia Farrow als degenslikster met liefdesverdriet en John Malkovich als circusclown. Muziek werd geïnspireerd door composities van Kurt Weill. Morgen, SBS6, 13.45-15.10u.

Sands of Iwo Jima (Allan Dwan, 1949, VS). Populaire oorlogsfilm bezorgde John Wayne zijn eerste Oscar-nominatie voor zijn rol van harde marine-officier in Tweede Wereldoorlog. Gevechtsscènes bestaan deels uit authentiek archiefmateriaal. Morgen, BBC2, 14.35-16./20u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met gitarist Terry Hessels die als sinds de jaren zeventig deel uitmaakt van de punkband The Ex. Vanaf deze maand toeren ze door Nederland samen met de Congolese band Konono. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Jan Brokken het tweede deel over het het radiowerk van schrijver, dichter en biograaf Wim Hazeu. Nu met fragmenten van Karel van het Reve over de Russische dissidente schrijver Andrej Amalrik en C.J. Kelk over geëngageerde literatuur. In het tweede uur o.a. een muzikaal portret van de Oostenrijkse computer-muzikant Christan Fennesz. 747AM, 22.02-24.00u.

Een leven lang. Radioportret van emeritus hoogleraar geschiedenis en oud-columnist van NRC Handelsblad Henk Wesseling. Radio 1, 0.02-0.45u.